Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verbindingsweg A8A9 ramp voor het Noord-Hollandse landschap

01 maart 2019 | Jowien van der Vegte

Een grote groep maatschappelijke organisaties roept de provincie Noord-Holland op de stekker te trekken uit de plannen voor de verbindingsweg A8A9.

Stelling van Amsterdam: UNESCO-landschap

Natuurmonumenten heeft zich bij het protest aangesloten. De weg is gepland door de Stelling van Amsterdam en is een ramp voor het unieke landschap. Het gebied heeft niet voor niets de status van UNESCO Werelderfgoed. Bovendien is het aanleggen van een verbindingsweg gebaseerd op verouderde ideeën uit de jaren 50 van de vorige eeuw en draagt extra asfalt niet bij aan een betere bereikbaarheid van de regio.

Integrale oplossing

De organisaties vragen de provincie de plannen van tafel te halen en roepen op tot een integrale gebiedsoplossing die het open landschap respecteert en waarbij óók de verkeers- en leefbaarheidsproblemen worden opgelost. Een oplossing die voldoende draagvlak in het gebied heeft. Wil dat oplossing worden moeten wel vanaf het begin gebruikers en bewoners van het gebied betrokken worden. Ook roepen de organisaties op eerdere adviezen van over leefbaarheidsvraagstukken van onafhankelijke partijen mee te nemen en naar een groter plangebied te kijken.

Verkiezingsdebat

Op woensdag 13 maart in Pakhuis De Zwijger is het Verkiezingsdebat groen en gezond waar de lijsttrekkers o.a. met elkaar in debat gaan over de A8A9 kwestie. Aanmelden voor het debat kan hier.

Samenwerking

De partijen die samen optrekken tegen de komst van de verbindingsweg A8A zijn Landschap Noord-Holland, Buurtcomité Busch en Dam, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, Stichting Oer-IJ, Werkgroep Coenbrug A8, Platform Houd Broekpolder Leefbaar, Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland, Open Polders Assendelft, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, LTO Noord, Kontakt Milieubeheer Zaanstreek.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter