Ga direct naar inhoud
Nieuws

We sluiten de linies te gast op Fort bij Spijkerboor

05 oktober 2022 | Eveline Blok

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet. Dit unieke wapen van Nederland wordt in de avonduren door verhalenvertellers en lichtprojecties in de schijnwerpers gezet.

Spijkerboor

Lichtroutes langs waterwerken, verhalenvertellers en forten van de Hollandse Waterlinies

Voor We sluiten de Linies slaan vijf waterschappen en de Hollandse Waterlinies hun handen ineen en wordt het verhaal van de waterwerken, de forten en het landschap verteld. De lichtroute is voor jong en oud gratis toegankelijk.

Datum: Vrijdag 14 oktober
Tijd: 19:00 – 22:00 uur

Kom verwonderen en ontdekken!

Tijdens We Sluiten de Linies bij het Fort bij Spijkerboor ontdek je een deel van het fort en de omgeving. Wil je meer weten over de werking van het verdedigingssysteem van de Hollandse Waterlinies, het waterbeheer vandaag de dag of de bijzondere planten en dieren die rond het fort leven? Een expert van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gidsen van Natuurmonumenten vertellen je er alles over.

Waterexpert Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650) zelf nodigt je uit bij het gat van Spijkerboor om te vertellen over het droogmaken van de Beemster. Hij zal smakelijk vertellen over zijn doorbraak als specialist op de kermis van Amsterdam met zijn ‘onderwaterconste’. En ook over de moeite en kosten van het droogmaken van de Beemster als waterwerk: werk dat de geschiedenis van Nederland voor altijd veranderde. 

Naast alle prachtige verhalen kun je het museum in het fort bezoeken, of je verwonderen over de geprojecteerde animatie van kunstenaar Chok Wah Man op de gevel van het fort.

Lees meer

Eveline Blok
Eveline Blok