Ga direct naar inhoud
Nieuws

De kraamkamer van de Vechtplassen

19 april 2021 | Tamara Overbeek

Pas geleden was ik heerlijk aan de wandel in de Vechtplassen met mijn collega Olga. We liepen het rondje ‘Oppad – Kromme Rade’ in Kortenhoef. Een welkome afwisseling van ons bureauwerk thuis achter de pc. Onderweg genoten we van de beginselen van het jaarlijks terugkerende wonder der natuur. De tijd waarin mannetjes vogels luidkeels zingen om een vrouwtje te bekoren, vogels die af en aanvliegen met takjes en veertjes in hun snavel en bloemknopjes die op het punt staan om open te barsten. De tijd waarin aan alle kanten hard wordt gewerkt om de kraamkamer van Moeder Natuur gereed te maken voor de komst van het kroost.

rietzanger

Broedseizoen

Het is altijd leuk om onderweg een praatje te maken met voorbijgangers. Zo kwamen we op het Oppad een vrouw tegen met een loslopende hond. Ik vroeg haar of ze wist dat haar hond hier aan de lijn moet. Ja, dat wist ze wel, maar haar hond had toch echt even behoefte om lekker uit te razen en bovendien doet hij toch ‘geen vlieg kwaad’. Deze vrouw had geen idee, zoals zoveel mensen, wat haar hond kan aanrichten als hij even de bosjes in duikt. Juist in het broedseizoen. Dan zitten jonge rietzangertjes in een gekunsteld nestje hangend tussen de rietstengels; pasgeboren reekalfjes liggen stilletjes in het hoge gras te wachten tot hun moeder terug komt; wezels liggen met hun kale jongen te slapen in hun holletje. En dan kan een ontmoeting met een speelse hond funest zijn. Voor de hond is het een spel, maar voor de wilde dieren kan het hun einde betekenen.

Vooral rust

Net als ouders van pasgeboren baby’s willen jonge dierengezinnen vooral rust. De jonge ouders kunnen dan al hun energie stoppen in het grootbrengen van de kleintjes. Vooral in deze coronatijd lijkt dat een extra uitdaging te worden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en daarom is het nu extra belangrijk om je aan de huisregels te houden: blijf op de paden, laat geen afval achter en hou je hond aan de lijn.

Hondenlosloopgebieden

Nadat Olga en ik dit aan de vrouw met de hond hadden uitgelegd, begreep ze ons punt. We verwezen haar naar onze verschillende hondenlosloopgebieden in de Vechtplassen. Deze liggen op plaatsen waar honden niet veel kwaad kunnen, maar wel even lekker hun gang kunnen gaan. Op deze pagina staat hier meer info over. Dus geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek