Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoog rapportcijfer voor Ankeveense en Tienhovense Plassen

19 december 2023 | Olga Ekelenkamp

Welk cijfer geef jij de Ankeveense en Tienhovense Plassen? Deze vraag stelde Natuurmonumenten afgelopen jaar aan de bezoekers van deze laagveengebieden met grote plassen met legakkers, rietkragen en vochtig hooiland. Het resultaat mag er zijn: de deelnemers aan het bezoekersbelevingsonderzoek waarderen beide natuurgebieden gemiddeld met een 8,6!

Ankeveense Plassen

Natuur, rust en fauna

Waar hebben de Ankeveense Plassen het hoge rapportcijfer aan te danken? Het antwoord is eenduidig: met name aan de flora en fauna van dit laagveengebied. Maar liefst 93% van de respondenten komt voor de natuur. De bezoekers verkennen de natuur wandelend (66%), fietsend (42%) en/of door flora en fauna te spotten (30%). Over deze activiteiten is 91% zeer tevreden. Bovendien komt men niet van ver: 70% heeft een reisafstand van 10 kilometer of minder. Dit betekent niet dat de Ankeveense Plassen alleen door vaste gasten worden bezocht. Zo’n 30% van de deelnemers aan het belevingsonderzoek was voor het eerst in het gebied.

Ook de bezoekers van de Tienhovense Plassen komen voornamelijk voor de natuur: 96%. In dit natuurgebied komt 62% om te wandelen, 50% om te fietsen en 50% om vogels te spotten. Bijna iedereen (90%) is van mening dat deze activiteit goed uitgevoerd kon worden in de Tienhovense Plassen. Ook dit natuurgebied heeft een regionale functie: 73% woont binnen een straal van 10 kilometer. Een derde van de bezoekers komt wekelijks of zelfs dagelijks in het gebied.

Plus- en minpunten

In de Ankeveense Plassen zijn de respondenten het meest tevreden over de kwaliteit van de paden en de infrastructuur, het meubilair en de routeaanduiding. Een hoog rapportcijfer betekent niet dat er geen verbeterpunten zijn. Zo verdient, volgens de deelnemers aan het bezoekersbelevingsonderzoek, de parkeergelegenheid en de informatievoorziening bij de entree een verbeterslag. Daarnaast is niet iedereen enthousiast over het feit dat op een deel van de wandelroute door de Ankeveense Plassen honden los mogen lopen en geeft men aan dat de begaanbaarheid van het Bergse Pad in sommige perioden niet goed is.

Bezoekers aan de Tienhovense Plassen roemen vooral de rust, de weidsheid en de bijzondere vogels in het gebied zoals roerdomp en zwarte stern. Ook zijn ze tevreden over de kwaliteit van de paden, het meubilair en de informatievoorziening. Uiteraard zijn er ook in de Tienhovense Plassen min- of verbeterpunten: zo vinden veel wandelaars het deel van de route langs de autoweg in Tienhoven niet fijn. Daarnaast ervaren sommige respondenten overlast van vliegveld Hilversum en van de beperking die de fietssluizen veroorzaken voor fietsers met een aangepaste fiets. 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp