Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten steunt UNESCO-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie

21 april 2017 | Olga Ekelenkamp

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is stap dichterbij UNESCO Werelderfgoedstatus.

Natuurmonumenten steunt UNESCO-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Uitbreiding van werelderfgoed

De ondertekening en aanbieding van de steunbetuiging vond plaats op Fort Voordorp in Groenekan. De ondertekening is een belangrijke stap op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van het sinds 1996 bestaande Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Bekendheid, bewustwording en draagvlak ontwikkelen bij alle betrokken partijen is belangrijk voor UNESCO. Het draagt bij aan de bescherming en het behoud van het Werelderfgoed.

Puzzelstuk

Met het leggen van een puzzelstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben de vertegenwoordigers van betrokken partijen hun symbolische handtekening gezet en hebben met elkaar de verbinding gemaakt in de hele Linie. Van alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie beheert Natuurmonumenten Fort Kijkuit en Fort Nieuwersluis.

Steun de nominatie

Niet alleen betrokken partijen kunnen de UNESCO-nominatie steunen. Op de website van hollandsewaterlinie.nl staat, naast een overzicht van alle steunbetuigingen die de Liniecommissie al heeft mogen ontvangen, hoe jij ook steun kunt betuigen voor de nominatie.

Spannend jaar

Het is een spannend jaar in het proces naar de Werelderfgoed-status voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In mei besluiten de vier colleges van de provincies Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland over de indiening van het nominatiedossier. Vervolgens moet in december de ministerraad instemmen. In januari 2018 biedt de minister van OCW namens de regering het dossier aan bij UNESCO in Parijs. UNESCO toetst dan of de Nieuwe Hollandse Waterlinie de Werelderfgoed-status vanaf 2019 mag dragen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp