Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw waterriet in de Tienhovense plassen

28 april 2020 | Tamara Overbeek

Na het succes in de Loosdrechtse plassen zijn in 2019 ook waterrietkragen beschermd in de Tienhovense Plassen. En met succes! Na 1 seizoen groeien de rietkragen alweer het water in. Goed nieuws dus voor rietvogels, zoals grote karekiet en woudaap, die afhankelijk zijn van vitale rietkragen.

Tienhovense plassen

Meer kans voor rietvogels

De maatregelen bestaan uit het afzetten van een aantal rietkragen in de Loosdrechtse-, Ankeveense- en Tienhovense plassen. Dit gebeurt met een raster, zodat de ganzen niet bij het riet kunnen komen. Zij zijn namelijk gek op riet. Doordat de ganzen het riet aanvreten, worden de rietkragen steeds dunner. Het leefgebied van rietvogels wordt zo steeds kleiner. Jan van der Winden, onderzoeker, is erg blij met dit snelle resultaat: “Met dit project willen we de conditie van het waterriet zo herstellen, dat rietvogels, zoals grote karekiet, meer kans krijgen om hier te gaan broeden.”

Behoud van legakkers

De afname van stevig waterriet heeft ook gevolgen voor het behoud van de legakkers. Door het ontbreken van een brede rietkraag, heeft het klotsende water namelijk meer vat op de oevers van de legakkers. Deze kalven daardoor af, waardoor de legakkers langzaamaan door het water worden opgeslokt. De maatregelen dienen dus meerdere doelen.

Project van het Gebiedsakkoord

Deze maatregelen zijn uitgevoerd door Natuurmonumenten, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en het Plassenschap als project van het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. Het is gefinancierd door de provincie Noord Holland.

Waterriet in Tienhovense plassen

Legakker uit 2018 met weinig riet

Waterriet in de Tienhovense plassen

Dezelfde legakker in 2020 mét raster; het riet groeit weer het water in

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek