Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stroper aangehouden op de Loosdrechtse plassen

08 oktober 2019 | Tamara Overbeek

Op vrijdag 4 oktober 2019 is een palingstroper aangehouden met 4 aalfuiken en tenminste 400 kilo paling op de Nieuwe Polderplas bij Loosdrecht. “Ik ben erg blij dat de stroper gepakt is. Paling is namelijk een Europese beschermde soort en met uitsterven bedreigd.” aldus boswachter Erik de Haan.

de gevangen paling

Op heterdaad

Na een vondst van illegale fuiken in de Nieuwe Polderplas hebben handhavers van verschillende organisaties hier in weer en wind om toerbeurt gepost om de dader op heterdaad te kunnen betrappen. Wanneer de stroper afgelopen vrijdag de Nieuwe Polderplas op vaart en zijn fuiken aan boord neemt, wordt de boot staande gehouden door twee handhavers van het Recreatieschap Midden Nederland. De schipper wordt aangehouden, het blijkt een beroepsvisser te zijn. Zijn boot en fuiken worden in beslag genomen en de paling is direct terug gezet in het water.

Succesvolle samenwerking

Deze aanhouding is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de politie, Waternet, Recreatie Midden Nederland, Natuurmonumenten, Omgevingsdienst Noord Holland Noord (ODNHN) en studenten van de HTV opleiding ROC Midden Nederland.

Bedreigde diersoort

De paling is een bedreigde diersoort en staat op de rode lijst. Voor particulieren is het vangen en bezitten van paling het gehele jaar verboden. De beroepsvisser mag wel vissen op de paling, maar niet in de gesloten tijd (1 sept. – 30 nov.). In deze tijd gaat de paling namelijk op weg naar zee. Ze zwemmen helemaal naar de Sargassozee (Midden-Amerika) om zich daar voort te planten. Een reis van 6.000 km. Om de paling als soort te laten overleven moet zij wel haar paaigronden weten te bereiken en daarom geldt dus een vangverbod.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek