Ga direct naar inhoud
Nieuws

Topmusici spelen kamermuziek in forten

25 maart 2019 | Olga Ekelenkamp

Op 5, 6 en 7 april is er voor liefhebbers van kamermuziek van alles te beleven op Fort bij Nigtevecht en Fort Nieuwersluis. Dan organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF) voor de tweede maal het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. In dit weekend vinden er in de twee forten in totaal tien concerten plaats, uitgevoerd door topmusici met instrumenten van het NMF. Als bonus kunnen bezoekers vóór het concert kennismaken met de geschiedenis van de bijzondere locatie door middel van een korte rondleiding.

NMF Kamermuziekfestival in twee Utrechtse forten

Strijkkwartetten in Fort bij Nigtevecht

Zowel zaterdag als zondag zijn er in de poterne van Fort bij Nigtevecht bijzondere strijkkwartetten te beluisteren. Zo speelt het Calure Kwartet op zaterdagochtend stukken van Brahms en Borodin. De leden van dit kwartet wonnen prijzen op nationale en internationale concoursen. Zaterdagmiddag staat in het teken van Mozarts Divertimento, één van zijn meest geïnspireerde kamermuziekwerken. Ook op zondag vullen de klanken van Mozart de poterne van het fort. Dan spelen vijf strijkers van de Amsterdamse Sweelinck Academie zijn aangrijpende strijkkwartet in g mineur. Het Dostojevski Kwartet laat het werk van Joodse componisten als Mendelsohn en Bosmans opnieuw tot leven komen.

Haydn en Camille Saint-Saëns in Fort Nieuwersluis

Ook Fort Nieuwersluis biedt tijdens het NMF Kamermuziekfestival genoeg buitenkansjes! Op zaterdagochtend speelt The Sphere Quartet één van de mooiste kamermuziekstukken van Haydn. In de middag kun je de schoonheid, elegantie en vreugde beluisteren in het samenspel van de Franse violen van Julija Hartig en Masha Iakovleva, ofwel Duo JuMa. De zondag kun je niet beter starten dan te luisteren naar de Fantasie van Camille Saint-Saëns, uitgevoerd door Tiara Kobald (viool) en Beate Loonstra (harp).

Muziek op unieke locaties

NMF Kamermuziekfestival vindt dit jaar plaats op 23 locaties in Nederland. Het festival is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het NMF en Natuurmonumenten. De concerten worden uitgevoerd in cultureel erfgoed van Natuurmonumenten door topmusici die, met dank aan het NMF, een bijzonder instrument kunnen bespelen.

Reserveer kaarten

Kijk op Fort bij Nigtevecht, Fort Nieuwersluis of kamermuziekfestival voor kaarten.

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp