Twee ijsvogels maken nog geen lente
Sinds ik boswachter in de Vechtplassen ben en kantoor hou op Fort Kijkuit loop ik -bij wijze van lunchommetje- vaak een rondje fort. Even langs mijn vaste plekje, waar ik stilletjes op mijn hurken wacht. Meestal duurt het niet lang voordat ik een onnatuurlijke kleur blauw op een tak zie of een blauwe flits voorbij zie schieten. Bingo!
Tot voor kort was het geen wereldnieuws om een ijsvogel te spotten. Door de warme winters waren er weinig slachtoffers te betreuren en konden er in het voorjaar nóg meer ijsvogels een nestje maken. En dan hebben we het niet over één nestje: sommige ijsvogels zijn in staat om drie of bij uitzondering zelfs vier keer in het seizoen eieren te leggen. Dat geldt in ieder geval voor de blauwe broedkampioenen op Fort Kijkuit! Bovendien zitten in één nest dan wel 6 tot 8 eieren. Een snel rekensommetje en je weet dat de kans dat je een ijsvogel ziet behoorlijk hoog is. Of wás.
Voor het eerst van dit jaar sta ik weer op mijn vertrouwde locatie met verrekijker in de aanslag. Ik knijp ‘m toch wel: hebben de ijsvogels op Fort Kijkuit de strenge winterperiode kunnen overleven? Het woord ‘ijs’ in de naam slaat namelijk niet op hun voorliefde voor de winter. Juist omgekeerd: ijsvogels hebben een razendsnelle stofwisseling. Als ze niet genoeg kunnen eten, dan zakt hun lichaamsgewicht snel en verzwakken ze. Om goed op kracht te blijven, moeten ijsvogels hun eigen lichaamsgewicht (zo’n 40 gram) aan visjes en waterdiertjes eten. En dat is in koude winters met ijs en sneeuw bijna ondoenlijk.
Ik wacht 15, 20, 30 minuten en tuur rond met mijn kijker.. geen ijsvogel te bekennen. Dan maar even bellen met Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Toevallig zijn ze vandaag bezig met een inventarisatierondje langs verschillende ijsvogelwanden op de forten. Goed nieuws! Jelle heeft vanochtend op Fort Kijkuit twee ijsvogels gezien. Een korte blik in de ijsvogelwand was genoeg om te concluderen dat de vogels nog geen nesteldrang hebben. In de nestgang zit nog wat spinrag. Nestgangen zijn tunnels van minimaal een halve meter met aan het eind een holletje. Als echte bouwvakkers graven ijsvogels die lange gangen in oevers of in een kunstmatige ijsvogelwand, zoals op de forten in de Vechtplassen.
Ik mag niet te vroeg juichen van Jelle. Twee ijsvogels maken nog geen lente. Vorig jaar rond deze tijd werden op veel méér plekken ijsvogels waargenomen. Laten we hopen dat dit komt omdat het lenteweer dit jaar wat stroever op gang is gekomen. Of omdat er nogal wat wind stond en de ijsvogels zich op een windstil plekje hadden verstopt . In ieder geval duimen we op een goed broedseizoen voor de ‘survivors’ van de winter 2020/2021.
IJsvogel gezien? Geef de waarneming door via de site van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken.