Ga direct naar inhoud
Nieuws

Varen in de Vechtplassen

14 april 2021 | Olga Ekelenkamp

Als je denkt aan de Vechtplassen, dan denk je aan een typisch Hollands landschap van petgaten, legakkers en weidse plassen vol moerasvogels en laagveenplanten... Dat bijzondere landschap kun je het beste vanaf het water beleven. Vaar door een bloemenzee van waterlelies en gele plomp of kano kriskras door een doolhof van smalle slootjes. Zin in? Ga dan mee met één van de vaarexcursies, stap in een kano of huur een fluisterboot.

Vaarexcursie

Of je nu lekker actief zélf wilt kanovaren of liever comfortabel in een open boot met de vaargids mee wilt... het is allemaal mogelijk in de Vechtplassen. Hieronder zie je een overzicht van alle mogelijkheden om te varen in dit gebied. 

Vaarexcursies op de Ankeveense Plassen

Er is voor elk wat wils in de Ankeveense Plassen. Natuurmonumenten biedt hier verschillende thema-rondvaarten met een open (motor)boot. Er is een OERRR-watersafari, vroege vogeltocht en ook een vaartocht in de avondschemering. Maar voor genieten van de weidse plassen tijdens een vaarexcursie zijn ook genoeg mogelijkheden. 

Vaarexcursies in Botshol 

Ga mee op de twee uur durende boottocht dwars door het verlaten laagveengebied Botshol! Met de wind in de haren door smalle slootjes en weidse plassen. Doorkruis in een open boot het natuurgebied. Onze boswachter vertelt je ondertussen alles over het landschap, de planten én dieren van Botshol. Een mooie natuurbelevenis voor volwassenen en kinderen. In Botshol bieden we drie verschillende vaartochten: reguliere vaartochten, nazomervaartochten en avondschemertochten. 

Kano-excursie op de Kortenhoefse Plassen

De boswachter neemt je in een kano mee naar dit weelderige natuurgebied van plassen, sloten, rietkragen en tapijten van waterlelies. Omdat jullie lekker vroeg op pad gaan, hoor je de vogels luidkeels hun lied zingen. Je krijgt gelijk een lesje in het herkennen van het geluid van de rietzanger en de kleine karekiet.

Kanoroute Kortenhoefse Plassen

Kanovaren door een bloemenzee… dat kan op de Kortenhoefse Plassen. In de zomer peddel je hier letterlijk dwars door een zee van waterlelies en gele plomp. Natuurmonumenten heeft een kanoroute uitgezet, zodat je dit prachtige landschap vol moerasvogels en laagveenplanten rustig kunt verkennen.

Kanoroute Vuntus

Verken vanaf het water de prachtige oevers van de Vuntus, een van de Loosdrechtse Plassen. Tijdens deze kanoroute zie je een zeer afwisselend landschap met een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden en moerasbossen. Ook leuk op een SUP.

 

kano op kortenhoefse plassen

Kanovaren op de Kortenhoefse Plassen

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp