Ga direct naar inhoud
Nieuws

Welkom op Fort Kijkuit

26 maart 2018 | Tamara Overbeek

Altijd al een kijkje willen nemen in dat fort achter de rotonde bij de Vreelandseweg? Dat kan! Van april tot en met oktober openen we de poort van Fort Kijkuit op elke eerste zondagmiddag van de maand.

Fort Kijkuit

Van april tot en met oktober tussen 12.00 en 16.00 uur heet mijn collega-boswachter en fortengids je van harte welkom op Fort Kijkuit. Zij kunnen je van alles vertellen over het fort en de natuur in de Vechtplassen. Vanaf het uitkijkpunt kunt je de Horstermeerpolder overzien en in het Kruithuis is er van alles te beleven. En natuurlijk is er koffie en een toilet. Je bent van harte welkom!

Pleisterplaats

Tot nu toe was het buitenfort alleen doordeweeks te bezoeken van maandag tot donderdag tussen 8.00 en 17.00 uur als wij zelf aanwezig zijn op kantoor. Maar vanaf zondag 1 april zullen vrijwillige boswachters en fortengidsen elke eerste zondag van de maand je gastheer/-vrouw zijn. Naast een rondleiding over het fort en een exclusief kijkje in het beheerkantoor hebben we voor kinderen verschillende OERRR-opdrachtjes uitgezet. Het fort is een aantrekkelijke pleisterplaats tijdens je wandel- of fietsroute.

LIFE subsidie

Dit verscholen fort is in 2014 verbouwd tot kantoor van Natuurmonumenten, beheereenheid Vechtplassen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Europese LIFE subsidie, een subsidie waar de natuur van laagveengebieden mee wordt verbeterd. In het Kruithuis van het fort is een kleine expositie te zien over de LIFE-werkzaamheden, het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek