Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wereldwijde erkenning voor Hollandse Waterlinies

26 juli 2021 | Olga Ekelenkamp

Goed nieuws! Het Werelderfgoedcomité heeft besloten om de Hollandse Waterlinies de werelderfgoedstatus te verlenen. Dit betekent wereldwijde erkenning voor ons iconische waterlinie landschap.

Fort Kijkuit

Werelderfgoedstatus voor twee forten

Natuurmonumenten is heel bij met het nieuws. De toekenning van UNESCO betekent dat twee van onze forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie de werelderfgoedstatus krijgen. Het gaat om Fort Nieuwersluis en Fort Kijkuit. Het is een eer en voorrecht om een aantal pareltjes van de Hollandse Waterlinies te beheren en te behouden voor de verre toekomst.

Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang, in een zo goed bewaarde toestand. Dit unieke landschap staat helaas onder druk door onder meer woningbouw en energieopwekking. We hopen dat door de toekenning van de werelderfgoedstatus de bescherming van dit cultureel erfgoed beter geborgd zal zijn.

Uniek verdedigingssysteem

De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt langs Noord-Holland en Utrecht. Het bestaat uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, de laatste is werelderfgoed sinds 1996. Het verdedigingssysteem is gebouwd tussen 1815 en 1940 en  bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders. Samen beschermen ze Nederland door het principe toe te passen van tijdelijke overstroming van het land.

Ervaar de geschiedenis

De forten van de Hollandse Waterlinies vormen een unieke plek waar geschiedenis en natuur samen komen. Kom langs en bezoek Fort Nieuwersluis of Fort Kijkuit.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp