Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beleef een bomoefening op Fort Nieuwersluis

19 augustus 2020 | Olga Ekelenkamp

Vanaf zondag 13 september (Open Monumentendag) kunnen bezoekers een bomoefening meemaken in de commandopost van de Bescherming Bevolking op Fort Nieuwersluis. Natuurmonumenten opent dan het visuele hoorspel ‘Beleef de BB’ voor het publiek, waarin bezoekers een bomoefening kunnen ervaren en kunnen ontdekken hoe gestructureerd het er in de commandopost aan toe ging. Na de première zal ‘Beleef de BB’ gratis en zelfstandig te bezoeken zijn als Fort Nieuwersluis is geopend.

Fallout alarm

Als de bom valt 

Deze tijd van schuilen en samen strijden tegen een gezamenlijke vijand doet sommige mensen wellicht terugdenken aan de Koude Oorlog. Ook toen bereidden mensen zich voor op een doemscenario. De Bescherming Bevolking was een civiele beschermingsorganisatie, gerund door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in het geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. Op talloze plaatsen in Nederland oefende de Bescherming Bevolking op een aanval met een atoombom of biologische of chemische wapens. 

Dat één van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwersluis is gevestigd is vrij bekend. Maar dit fort fungeerde later, in de Koude Oorlog ook als commandopost voor de Bescherming Bevolking. Tussen 1965 en 1986 werden in de commandopost op Fort Nieuwersluis geregeld oefeningen gehouden. In ‘Beleef de BB’ maak je zo’n oefening zelf mee en ontdek je hoe gestructureerd het er in de commandopost aan toe ging.Reserveren

Op zondag 13 september staan de fortengidsen van Natuurmonumenten klaar om bezoekers rond te leiden door de commandopost en op het fort. Gratis kaarten kunnen gereserveerd worden via de website van Natuurmonumenten.  In verband met Corona werken we met tijdsloten en kunnen slechts kleine groepen per excursie mee. Reserveren is verplicht. 

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp