Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fort Nieuwersluis open in Weekend van Verdedigingserfgoed

01 maart 2024 | Olga Ekelenkamp

Natuurmonumenten opent de zware stalen deuren van de commandopost van de Bescherming Bevolking op Fort Nieuwersluis op zondag 21 april. Bezoekers krijgen dan een gratis excursie aangeboden in het kader van het Weekend van het verdedigingserfgoed. Door heel Nederland zijn in dat weekend schuilkelders, luchtwachttorens, forten en vestingen toegankelijk. De fortengidsen van Natuurmonumenten geven rondleidingen door de commandopost van 11:00 tot 16:00 uur en vertellen van alles over de Bescherming Bevolking en de Koude Oorlog. Ook krijgen bezoekers het verhaal van het fort en de Hollandse Waterlinies te horen. De excursies zijn gratis, maar moeten via de website van Natuurmonumenten worden gereserveerd.

Beleef de BB

Tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed staat het erfgoed uit de Koude Oorlog extra in de spotlights. Dit jaar bestaat de NAVO namelijk 75 jaar. Naar aanleiding van Koude Oorlog werd dit militaire bondgenootschap tussen landen uit Europa en Noord-Amerika opgericht om de vrijheid en veiligheid van alle aangesloten landen te beschermen. Maak een bomoefening mee

De fortengidsen nemen je mee terug in de tijd van vlak ná de Tweede Wereldoorlog. Naar de tijd dat in Nederland de Bescherming Bevolking (BB) werd opgericht. De BB was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. In de commandopost oefenden de medewerkers op een mogelijke atoomaanval. Hoe dat ging, kunnen bezoekers zelf beleven door middel van een visueel hoorspel. Ook mag je een kijkje nemen in de kantine, slaapzaal en technische ruimte van de commandopost. Rondleiding over het fort

Naast het verhaal over de Bescherming Bevolking en de Koude Oorlog, nemen de fortengidsen de bezoekers mee in de geschiedenis van het fort en de Hollandse Waterlinies. Zin om te komen?

Wil je tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed een kijkje nemen op Fort Nieuwersluis? Boek dan jouw gratis ticket.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp