Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fort Nieuwersluis tijdelijk gesloten voor publiek

22 april 2024 | Olga Ekelenkamp

De kazerne op Fort Nieuwersluis zal vanaf 1 mei 2024 tijdelijk niet meer toegankelijk zijn voor het publiek. Op deze dag sluit de Kazernekeuken, de horecagelegenheid op het fort, haar deuren en ook de vergaderzalen zijn -tot nader orde- niet te boeken. Reden voor de tijdelijke sluiting is dat de uitbaters van de kazerne hebben besloten om te stoppen met hun werkzaamheden op het fort. Voordat Natuurmonumenten een nieuwe uitbater kan zoeken, wacht zij op de definitieve vaststelling van het bestemmingsplan voor het dorp Nieuwersluis.

Fort Nieuwersluis
Gastvrij en laagdrempelig

In zo’n acht jaar tijd hebben de uitbaters, Patrick Riet en Chantal Evers, Fort Nieuwersluis uitgebouwd tot een plek waar veel dorpsgenoten, wandelaars, fietsers en andere bezoekers altijd welkom zijn en zich thuis voelen. Natuurmonumenten betreurt hun vertrek en zal op zoek gaan naar een nieuwe ondernemer, die dezelfde gastvrijheid uitstraalt en een soortgelijke laagdrempelige en gezellige horecagelegenheid en verhuur van vergaderlocatie kan runnen.

Bestemmingsplan Nieuwersluis

Deze zoektocht kan niet per direct worden gestart, omdat gemeente Stichtse Vecht aan een bestemmingsplan voor het dorp Nieuwersluis werkt, waar ook het fort toe behoort. Momenteel worden de ingediende zienswijzen op het bestemmingsplan verwerkt. De gemeente verwacht het plan rond de zomer te kunnen vaststellen. Na de vaststelling kan Natuurmonumenten op zoek naar een nieuwe huurder voor Fort Nieuwersluis. In de tussentijd zijn de horecagelegenheid, vergaderlocaties en de expositie in de commandopost van de Bescherming Bevolking helaas gesloten. 

Rondleidingen

De maandelijkse rondleidingen op Fort Nieuwersluis gaan wel door. Ook is het nog mogelijk om een groepsexcursie op dit fort aan te vragen. 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp