Ga direct naar inhoud
Nieuws

Poorten van Fort Waver-Amstel geopend tijdens Open Monumentendag

22 augustus 2023 | Olga Ekelenkamp

Natuurmonumenten opent tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september de poorten van Fort Waver-Amstel. Ontdek de verborgen schoonheid van dit militair erfgoed en het linielandschap. Van 11:00 tot 16:00 uur, staan de fortengidsen van Natuurmonumenten klaar om je rond te leiden op één van de meest authentieke en best bewaard gebleven forten van de Stelling van Amsterdam. De rondleidingen zijn gratis, maar moeten we vooraf gereserveerd worden.

Rondleiding Fort Waver-Amstel

Het verhaal komt tot leven

Tijdens Open Monumentendag krijg je de kans om het mysterie van Fort Waver-Amstel te ontdekken. Dit fort werd tussen 1886 en 1911 gebouwd en maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam én van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. In Fort Waver-Amstel zijn veel elementen van vroeger bewaard gebleven. In het gebouw zie je oude wasruimten, elektrakasten en een oude keuken. Ook het waterreservoir, waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger. Samen met de fortengids stap je -als het ware- zó de geschiedenis in. Buiten heb je een weids uitzicht over het open linielandschap met de schootsvelden.  



Fort Waver-Amstel wordt ook wel Fort Nessersluis genoemd. Dit verwijst naar de sluis in polder Groot-Mijdrecht waar de Oude Waver en de Amstel samenkomen. Forten werden gebouwd om kwetsbare plekken in de waterlinie te verdedigen. Dit waren de plekken die na inundatie nog droog en begaanbaar bleven voor de vijand. In het geval van Fort Waver-Amstel was dat de ingang aan de Veldweg en een inundatiesluis.  



UNESCO Werelderfgoed

Fort Waver-Amstel maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2021 vormen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen het werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.



Reserveer je gratis ticket

Om ervoor te zorgen dat alle bezoekers met een rondleiding mee kunnen en niet te lang hoeven te wachten, werken we met tijdsloten. Reserveer jouw tickets via onze site.

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp