Ga direct naar inhoud

De Drie Beeldjes

Voor veel wandelaars zijn De Drie Beeldjes een reden om even stil te staan. Een spiritueel rustpunt tijdens een wandeling langs de Geul.

De Drie Beeldjes

Een markant punt voor wie vanuit Valkenburg langs de Geul richting Oud-Valkenburg wandelt: De Drie Beeldjes. Tegenover de brug over de Geul staan vier beelden bekend als De Drie Beeldjes. De groep is als zogenaamde calvariegroep ontstaan: Jezus aan het kruis, geflankeerd door Maria en Johannes.

Later is in het voetstuk van Jezus een beeldje van de heilige Rochus toegevoegd. Erachter staan drie lindebomen en is een oude mergelgroeve zichtbaar. De nissen van Maria en Johannes zijn de oudste onderdelen van de beeldengroep en gebouwd in 1739.

Rond 1900 is het kruisbeeld vervangen. Het is van een neogotisch voetstuk voorzien, met daarin het vierde beeldje. De beelden van Johannes en Maria zijn niet origineel: het zijn kopieën uit 1973 van eerdere, helaas gestolen, beelden.

Kwade geest

Volgens een legende wilden de paarden van de kasteelheer van Schaloen de brug over de Geul niet oversteken. Oorzaak was de boze geest Ruprecht. Op advies van de kluizenaar op de Schaelsberg zijn toen de Drie Beeldjes opgericht. Sindsdien steken mens en dier hier veilig over.

  • Bouwjaar: 1739
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid