Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekers geven Genhoes een 8,7

19 februari 2021 | Bianca de Craen

In september en oktober 2020 heeft Natuurmonumenten in samenwerking met MarketResponse een bezoekersbelevingsonderzoek gehouden onder bezoekers van het Geuldal van het Mechelderbeekdal in Vijlen tot en met landgoed Genhoes in Valkenburg. De 267 respondenten gaven het Geuldal gemiddeld een 8,7 als rapportcijfer, waarvan maar liefst 106 mensen een 9 gaven en dat is heel hoog. Van alle onderzoeken bij Natuurmonumenten in heel Nederland kreeg namelijk alleen Schiermonnikoog een hoger cijfer namelijk een 8,8.

Genhoes bezoekersbelevingsonderzoek

Loftrompet

De bezoekers van het Geuldal, inclusief landgoed Genhoes, waarvan 93% komt om te wandelen, hebben vooral veel waardering voor de planten en komen er graag fotograferen. Ontspanning, natuur en cultuurhistorie zijn de belangrijkste redenen om een bezoek hieraan te brengen. De deelnemers zijn het meest tevreden over de kwaliteit van de (wandel)paden, de uitgezette routes en de horeca. Ze genieten vooral van het afwisselende natuurrijke landschap met heuvels, uitzichten en de Geul waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. 97% geeft aan van plan te zijn het Geuldal nogmaals te bezoeken! In de infographic vind je meer resultaten

Aandachtspunten

Het onderzoek speelde zich af in het najaar van 2020, toen vanwege de maatregelen tegen Covid-19 de Kluis in Valkenburg gesloten was. De ondervraagden vinden dan ook jammer dat ze daar niet naar binnen konden. De helft van het aantal bezoekers blijft langer dan 3 uur. Dat verklaart mogelijk dat er op sommige plekken bankjes gemist worden (de horeca was veelal dicht). Het wandelen en fietsen op een en hetzelfde pad, zoals tussen Valkenburg centrum langs de Geul naar de Drie Beeldjes wordt niet op prijs gesteld. Bezoekers geven aan dat ze het liefste gescheiden paden voor verschillende doelgroepen hebben.  Over de sanitaire voorzieningen zijn de respondenten het minst tevreden maar dat heeft in dit geval waarschijnlijk te maken met het feit dat de toiletten bij de horeca gesloten waren.

Aan het werk in het Geuldal

In 2021 hopen we snel, indien het veilig mogelijk is, onze gebouwen zoals de Kluis weer te kunnen openen. De vrijwilligers staan te trappelen van ongeduld om de bezoekers weer te mogen ontvangen zodra het kan. Het knelpunt van het gemengd gebruik van het pad langs de Geul bij Valkenburg is al langer bekend, zowel bij Natuurmonumenten als bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. Bij toekomstige ontwikkelingen in het gebied brengen we dit knelpunt opnieuw naar voren. We gaan de banken in het Geuldal inventariseren en bekijken waar we nog mooie plekken hebben voor een extra (wens) bank. Wil je zo’n wensbank op landgoed Genhoes of in het overige deel van het Geuldal sponsoren, dat kan, meld je dan aan bij [email protected] .

Bianca de Craen
Bianca de Craen