Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswerkzaamheden op de Schaelsberg

17 januari 2022 | Bianca de Craen

Hakhoutbeheer
Het jaarlijkse middenbos, ook wel hakhoutbeheer genoemd, op de Schaelsberg (Geuldal, tussen Valkenburg en Schin op Geul) , op enkele percelen boven het spoor, is weer gestart. De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken. De wandelpaden blijven geopend. Alvast dank voor uw begrip voor eventueel overlast.

purperorchis

 

Hakhoutbeheer

In dit bos worden bomen en struiken perceelsgewijs en periodiek gekapt, op enkele mooie bomen na. Bijzondere struiken zoals wegedoorn, wilde mispel en tweestijlige meidoorn worden ook gespaard tijdens “de hak”. Het gekapte hout blijft niet liggen omdat er anders teveel braamstruiken komen en we juist de bijzondere plantengroei willen stimuleren. Het hout verbranden we terplekke op vaste brandplekken in het bos omdat het anders te arbeidsintensief wordt om het hout handmatig uit deze bossen te halen. Waar het wel mogelijk is wordt het hout afgevoerd. 

Meer planten en dieren

Van oudsher beheerden de mensen dit bos voor hun onmisbare gebruikshout en brandhout. Tegenwoordig zet Natuurmonumenten dit hakhoutbeheer voort in het belang van de natuurkwaliteit van deze hellingbossen. Dit bosbeheer levert met name een weelderige plantengroei op zoals naast de purperorchis ook het ruig hertshooi, het donkersporig bosviooltje en het peperboompje. Ook allerlei insecten, slakken en paddenstoelen profiteren van dit hakhoutbeheer.

 

Bianca de Craen
Bianca de Craen