Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel Hameipoort kasteel Genhoes

22 februari 2022 | Bianca de Craen

De toegangspoort, de hameipoort, bij Kasteel Genhoes gelegen Oud-Valkenburg 17 in Valkenburg aan de Geul wordt hersteld. De aanleiding was een aanrijding van een vrachtwagen met deze mergel Hameipoort een paar jaar geleden, waardoor de poort zwaar beschadigd raakte. Dit Rijksmonument is een belangrijk onderdeel van het complex Kasteel Genhoes en Natuurmonumenten wil als een goed rentmeester betaamt deze cultuurhistorische poort graag herstellen. Nadat eerst de verzekering en vergunning geregeld waren, is de mergel aannemer Mergelbouw Kleijnen gevraagd om deze klus te klaren. De hele poort moet namelijk herbouwd worden.

poort kasteel Genhoes

Planning werkzaamheden

Vrijdag 18 februari 2022 is gestart met de inrichting van de bouwplaats in de hoogstamboomgaard rechts voor het kasteel. De week erop wordt gestart met de bouw van de steiger bij de poort en na carnaval, 3 maart wordt gestart met de werkzaamheden aan de Hameipoort. De verwachting is dat de werkzaamheden een half jaar gaan duren, maar meer exact is dat nu moeilijk aan te geven, mede omdat men afhankelijk is van de weersomstandigheden. Heeft u vragen tijdens de werkzaamheden neem dan contact op met [email protected]

Rijksmonumentale Hameipoort

De inrijpoort aan het einde van de oprijlaan van kasteel Genhoes, de hameipoort, is uit de tweede helft van de 18 eeuw en is geheel in mergel opgetrokken, alleen de omlijsting is van hardsteen. Deze poort is een Rijksmonument en is verbonden met de gevel van de kasteelhoeve gelegen tegenover kasteel Genhoes. Het is een ronde poort, zonder deuren, tussen twee vierkante pijlers met vierkante dekselvazen bekroond. Boven de kroonlijst tussen de pijlers een halfcirkelvormig blinde fronton, in het midden bekroond met een vaas.

Meer informatie

Wil je meer weten over kasteel Genhoes en hoeve Genhoes klik dan hier

 

schade poort
Bianca de Craen
Bianca de Craen