Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kudde Suffolk schapen brengt bezoek aan groeve America

26 oktober 2021 | Bianca de Craen

De Suffolk schapen van Schaapskooi Mergelland zijn in opdracht van Natuurmonumenten voor een korte periode verhuisd van de Sint-Pietersberg, waar ze enkele maanden zijn geweest, naar groeve America in Valkenburg aan de Geul.

groeve America met Suffolk schapen

Begrazing voor meer bloemen

Een onderdeel van het beheer van de voormalige kalkgroeve America is de begrazing van de groeve. Afgelopen weekend hebben 170 Suffolk schapen van Schaapskooi Mergelland in opdracht van Natuurmonumenten deze groeve begraasd. Zo blijft de groeve vrij van opslag en zijn er meer kansen voor de bijzondere kalkflora zoals marjolein, zegge, glad parelkruid en ruige scheefkelk. Ook de insecten en vogels profiteren ervan!

Landgoed Genhoes

De groeve America is niet geopend voor bezoekers, je kunt vanaf de Sibbergrubbe in Valkenburg aan de Geul wel een blik werpen in de groeve. Wil je verder wandelen op landgoed Genhoes kijk dan hier voor een route idee.

Groeve werkzaamheden

Sinds 2018 is Natuurmonumenten eigenaar van kalkgroeve America in Valkenburg aan de Geul. Eind 2020 zijn hier door het CNME een aantal rotsen vrijgemaakt van zand en wortels en op de bodem van de groeve zijn klimplanten, struiken en bomen verwijderd om meer lucht en licht te krijgen voor zeldzame kalkflora. Alle maatregelen hebben een grotere biodiversiteit tot doel. 

Bianca de Craen
Bianca de Craen