Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Limburgs landschap verdient betere bescherming’

12 maart 2019 | Natuurmonumenten

Gemiddeld krijgt het Nederlandse buitengebied een 7,5 als rapportcijfer. Maar in het noorden en zuiden van Limburg scoort het landschap bovengemiddeld hoog. Toch zijn er zorgen: 77% van de Limburgers vreest dat hun landschap minder mooi zal worden. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 2.680 Limburgers is ingevuld.

Limburgs landschap ZL

Planologische bescherming

“Het landelijk gebied in Limburg verdient een betere planologische bescherming”, aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. Initiatieven voor zonneweides en windmolens zijn vanwege de overstap naar duurzame energie gewenst, maar een betere regie voorkomt dat het landschap onnodig wordt aangetast. Initiatiefnemers weten dan waar ze aan toe zijn en kunnen zich richten op kansrijke locaties. Limburg blijft dan aantrekkelijk voor haar bewoners en haar gasten”

Driekwart van de Limburgse deelnemers vindt dat er meer ruimte voor natuur moet komen in hun provincie. Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien. “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels.”

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Limburg.

 

Natuurmonumenten