Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Sjaasbergergank 2022

13 juni 2022 | Natuurmonumenten

De Sjaasbergergank trekt ieder jaar -te voet- op de laatste zondag van juni om 9.30 uur vanaf Walem de Schaelsberg op naar de kluis, de voormalige kluizenaarswoning met een kapel op de berg. Dit jaar op zondag 26 juni.

Sjaasbergergank 2021

Openluchtmis

Naast de kapel staan die zondag vele rijen stoelen, dit is de plek waar pastoor Dieteren van de Mauritiusparochie in Schin op Geul na de bedevaart de dialect mis opdraagt om 10.00 uur. Mannenkoor Inter Nos luistert de Heilige mis op en de schutterij Jonge en Oude Nobele uit Valkenburg vormt een erehaag rondom het altaar.  De pastoor zegent de speciale ‘teunisbroodjes’, die gebakken zijn met geneeskrachtige kruiden. Zij danken hun naam aan de patroonheilige van de Kluiskapel, Sint Antonius. De teunisbruèdsjes worden uitgedeeld aan de bezoekers.

Leonardiskermis

Na afloop van de mis om 11.00 uur openen de schutters met kamerschoten (saluutschoten) de Leonarduskermis. Het is een mix van traditionele en moderne attracties, aantrekkelijk voor jong en ouder. Er is een buitenterras met koffie, Limburgse vlaai, Limburgs bier en spek en ei tegen contante betaling verkrijgbaar. De live muziek van 'Tuub 3'uit Klimmen en het Bergdorf duo maakt de sfeer compleet tijdens deze eeuwenoude Limburgse traditie.

Luid het klokje

Luid met ons, digitaal , het noodklokje van de Kluis  rechtsboven op de website van de kluis, in deze tijd van oorlog.

 

 

 

Natuurmonumenten