Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start werkzaamheden groeve America

18 september 2020 | Bianca de Craen

Eind september 2020 starten de werkzaamheden in voormalige mergel dagbouw groeve America in het Biebosch in Valkenburg aan de Geul. Alle werkzaamheden hebben tot doel om de groevewand en de bodem meer licht en lucht te geven om zeldzame kalk (mergel)- en rots flora meer overlevingskansen te bieden.

Groeve America

Werkzaamheden in de groeve

De groevewand wordt ontdaan van boom-, struikvormers en klimplanten (clematis). De verruigde groevebodem gaan we licht plaggen om ervoor te zorgen dat de groei van woekerende soorten zoals vlinderstruik en braam tegen wordt gehouden. Aansluitend aan deze werkzaamheden creëren we een toegang naar de achterliggende groeve waar ook opschoonwerkzaamheden gebeuren. De verwachting is dat de werkzaamheden maandag 21 september starten en ongeveer 3 weken duren. De aannemer zet een verkeersregelaar in. Heeft u vragen over de werkzaamheden neem dan contact op met E. [email protected] of T. 045-5212522 (tijdens kantooruren).

Nieuwe eigenaar

Na een efficiënte grondruiling met Staatsbosbeheer is Natuurmonumenten sinds kort eigenaar van de voormalige dagbouwgroeve America, gelegen in het Biebosch gelegen tussen Valkenburg en Sibbe. Deze dagbouwgroeve America is reeds lange tijd niet meer in gebruik. Diverse zeldzame kalkflora gedijt uitzonderlijk goed in deze (mergel)groeves en is daardoor ecologisch zeer waardevol. 

Beheer van kalkgraslanden en rotswanden

In eerste instantie moet achterstallig beheer weggewerkt worden en dat betekent dat er ook bomen verwijderd dienen te worden. Deze ingreep is dan ook  grootschaliger en duurder. Na de werkzaamheden zetten we schapen begrazing in om de groeve open te houden, zaden te verspreiden en door vertrapping en mest pionier milieus te creëren. Op deze manier wordt op een duurzame manier de gewenste situatie voor de toekomst in stand gehouden. De werkzaamheden voor de kalkflora in groeve America zijn mede mogelijk gemaakt door LIFE Pays Mosan. Dit Europese subsidietraject wil de bevordering van dier- en plantensoorten in de grensregio voor kalkgraslanden en rotswanden financieren. Deze groeve kan dienen als een belangrijke locatie voor beide typen.

Bianca de Craen
Bianca de Craen