Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden aan de beukenlaan op Genhoes

29 december 2020 | Bianca de Craen

De beukenlaan op landgoed Genhoes in Valkenburg, tussen de Drie Beeldjes en kasteel Schaloen in, verkeert in een slechte conditie. Er hangt groot en zwaar dood hout in de bomen. De droge lentes en zomers van de afgelopen jaren hebben een zichtbare negatieve invloed op de natuur en vooral op bomen. Op maandag 11 januari 2021 starten de werkzaamheden aan deze beuken in de beukenlaan. De werkzaamheden duren uiterlijk tot en met 23 januari. Voor de fietsers heeft de gemeente Valkenburg voor een omleidings route gezorgd. De wandelaars dienen een andere route te kiezen langs de Geul naar het Geulpark of langs de Geul naar de Veeweg.

beukenlaan Chaloensvoetpad

Omleiding

We doen deze werkzaamheden aan de beukenlaan in de winter omdat de bomen dan in rust zijn en er geen vogels broeden. Het Chaloensvoetpad wordt tijdens de werkzaamheden maximaal 2 weken afgesloten (in het weekend is er wel toegang mogelijk). Wandelaars en fietsers moeten tijdens de werkzaamheden (doordeweeks) omlopen, omrijden. Wandelaars kunnen langs de Geul naar kasteel Oost lopen en daar hun weg vervolgen of langs de Geul richting Schin op Geul en bij de Veeweg doorsteken naar het Gerendal. Fietsers kunnen alleen via VV Walram fietspad naar de Burgemeester Henssingel en daar hun route via de Neerhem naar Oud Valkenburg en de Veeweg richting Schin op Geul vervolgen.

Chaloensvoetpad  

Het karakteristieke Chaloensvoetpad tussen de Drie Beeldjes en kasteel Schaloen bestaat al meer dan 200 jaar. In de winter is deze beukenlaan mooi omdat je dan de kastelen en de maretakken goed kan zien, in de lente mooi met het frisgroene blad, in de zomer fijn om in de schaduw te kunnen wandelen en in de herfst mooi door haar kleurenpracht. Omdat de laan in dusdanig slechte conditie verkeert laten wij naast het snoeien tevens een onderzoek uitvoeren om een goed beeld te krijgen over de verdere levensloop van de beukenlaan.

Bianca de Craen
Bianca de Craen