Ga direct naar inhoud

Bovenste Molen

In het prachtige stroomdallandschap van de Geul, ligt watermolen de Bovenste Molen.

Bovenste Molen

Het historische complex aan de snelstromende rivier de Geul bestaat uit een witgekalkt stenen molengebouw met een watermolen, een karakteristiek fabrieksgebouw met een markant wolfdak, een origineel woonhuis en diverse vakwerkschuren en stallen.

De locatie aan de Geul blijkt zeer geschikt, want al 750 jaar staat er een watermolen. De oudste bouwsporen in het huidige gebouw dateren uit de 15e eeuw.

De Bovenste Molen is een middenslagmolen. Bij dit type watermolen wordt het water halverwege het rad aangevoerd en komt het rad in beweging door het gewicht en de stroomsnelheid van het passerende water.

Multifunctionele molen

Door de eeuwen heen heeft de Bovenste Molen dienstgedaan als papiermolen, korenmolen en kunstwolmolen. Kunstwol werd gemaakt van uiteengerafelde lompen vermengd met schapenwol. De molen is niet meer in bedrijf.

 

Tandwiel Bovenste Molen Geuldal

Tandwiel Bovenste Molen Geuldal

Dwangmolen

De Bovenste Molen was een ban- of dwangmolen. De inwoners van het grondgebied van de heer, mochten hun graan alleen in deze molen laten malen. Dit zorgde uiteraard weer voor extra inkomsten voor de landheer, die kon namelijk belasting heffen op het graan.

Binnen in de Bovenste Molen

Binnen in de Bovenste Molen

Vakantiewoning Bovenste Molen Geuldal

Vakantiewoning Bovenste Molen Geuldal

Overnachten in een molen

Sinds 2012 is een deel van de molen in gebruik als vakantiewoning. Kijk op deze site voor meer informatie over deze bijzondere vakantiewoning.

  • Bouwjaar: 15e eeuw
  • Architect: Onbekend; streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid