Ga direct naar inhoud
Nieuws

Virtueel gluren in 3D naar broedende sterns

28 juni 2017

Nooit eerder vertoond: 360 graden filmpje in 3D uit een vogelkolonie.

Virtueel gluren in 3D naar broedende sterns

Genieten van vogels

‘De beelden zijn zelfs voor een boswachter uniek,’ legt boswachter Sanne van Gemerden uit. ‘Je ziet de sterns met hun kuikens. Als je door de kolonie zou lopen ontstaat grote paniek. Nu zie je de vogels zonder verstoring.’ Griend is een vogeleiland midden in het westelijk deel van Werelderfgoed Waddenzee. Het is gesloten voor publiek om de vogels rust te gunnen. ‘Op deze manier kunnen mensen toch genieten van de broedende vogels.‘ Het eiland had eerder al de primeur als eerste natuurgebied dat te bezoeken is met Google Streetview.

Onderzoek naar grote sterns

The Fieldwork Company heeft een Nikon 360 gradencamera aangepast en in de broedkolonie geplaatst. Het veldwerkbedrijf is betrokken bij het verzamelen van beelden voor onderzoek. De Rijksuniversiteit Groningen doet samen met Natuurmonumenten onderzoek naar het voedsel dat grote sterns aanvoeren. ‘We willen weten wat voor vis de sterns aanvoeren, de hoeveelheden en de grootte en wat er met de vis gebeurt,’ legt onderzoekster Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen uit. ‘Niet alle aangevoerde vis verdwijnt in de keeltjes van de kuikens. Kokmeeuwen roven een deel voor hun eigen kuikens.’

Bekijk het filmpje direct op YouTube

 

placeholder

Broedende sterns op Griend

Dit jaar wist een groot aantal grote sterns hun jongen groot te krijgen. Ruim 1.300 paar nestelden tussen aangespoelde schelpen en plantenresten. De eerste jongen vliegen ondertussen en de vogelwachters verwachten dat uiteindelijk rond de 1.000 kuikens groot worden. Griend is van oudsher een belangrijk bolwerk voor de zeldzame grote stern. Sinds een aantal jaren broeden groepen grote sterns ook succesvol op Texel en Ameland. De kolonie van Utopia op Texel is vanaf het fietspad langs de Waddendijk goed te bewonderen. Ter hoogte van het natuurgebied staat een informatiekar. Twee vogelwachters vertellen de passanten over de Waddenzee en de vogels en tonen met hun telescoop de broedende sterns.