Nieuws van de boswachter

Zeehondenpups op Griend en Richel

19 december 2017 | Sanne van Gemerden

De eerste grijze zeehondenpups zijn geboren op Griend en Richel.

Zeehondenpups op Griend en Richel

Groot was de verbazing toen vrijwillige vogeltellers Hanneke Dallmeijer en en Jan Veen in november voet aan wal zetten op Griend. De eerste zeehondenpups lagen al op het strand!


'Ze zijn dit jaar wel heel vroeg geboren, want meestal zien we ze pas in begin december,' zegt Jan met blije lach op zijn gezicht. Grijze zeehonden krijgen hun pups in de winter. Hun vacht wit en pluizig, een aanpassing die de pups in winter warmhoudt. Hierdoor kunnen de pasgeboren zeehonden nog niet zwemmen. Dat kan pas na een aantal weken als hun witte haren uitvallen en hun grijze vacht tevoorschijn komt.

placeholder

In de Waddenzee worden de meeste grijze zeehonden op Richel geboren, daar is het rustig en veilig. Sinds een aantal jaar ontdekken de zeehonden ook het strand van Griend. Sinds de werkzaamheden in 2016, die Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat uitvoerden om het eiland te redden van de golven, is het strand groter geworden en daar profiteren de zeehonden van.

placeholder

Kom je op de waddeneilanden in deze tijd van het jaar een zeehondenpup tegen, ga er niet naartoe en houd afstand. De moeder komt maar af en toe langs en aanwezigheid van mensen en honden kan ervoor zorgen dat ze niet naar haar baby gaat. Geef de jonge zeehonden rust in deze kwetsbare tijd.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden
logo