Ga direct naar inhoud
Nieuws

Droogte eist tol Grintenbosch

20 februari 2020 | Simone Damhof

Door de droge jaren van 2018 en 2019 zijn er meer dode of afstervende bomen dan normaal, daar zijn wij wel van geschrokken. Omdat er veel zand en grind in de bodem zit, zakt het grondwater zo diep weg dat bomen er niet meer bij kunnen.

grintenbosch

Terug naar oorsprong

In het najaar van 2018 kapten we bomen in het Grintenbosch. Dit had twee doelen: het aantal Amerikaanse eiken terugdringen, deze soort breidde zich in de loop der jaren te ver uit. Daarnaast kregen een aantal bijzondere en karakteristieke bomen meer ruimte door bomen er omheen te verwijderen.

Parkbos

Volgend op de kap in 2018 zijn er nieuwe bomen en besdragende struiken teruggeplant. De struiken zijn interessant voor met name insecten en vogels. Hierdoor kreeg het Grintenbosch ook weer het beeld van een parkbos terug: het Grintenbosch is rond 1890 in de Engelse landschapstijl aangelegd. Het bos heeft de komende jaren de tijd om zich verder te ontwikkelen naar de gewenste uitstraling van een parkbos met verschillende soorten bomen, struiken, open plekken en lanen.

Droogte

Door de droge jaren van 2018 en 2019 zijn er meer dode of afstervende bomen dan normaal, daar zijn wij wel van geschrokken. Omdat er veel zand en grind in de bodem zit, zakt het grondwater zo diep weg dat bomen er niet meer bij kunnen. De bomen die gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken verwijderen we uit voorzorg. Dit zijn met name de bomen die dicht langs de wandelpaden en bankjes staan en bij plekken waar veel mensen komen zoals het gebouw de Kateaker. Dode bomen die midden in het bos staan blijven staan omdat ze als dode boom erg interessant zijn als voedsel en nestgelegenheid voor insecten, paddenstoelen en vogels. In het najaar van 2020 planten we bomen en struiken ter vervanging voor de afgestorven bomen.

Boomveiligheidscontrole

Naast dat we gevaarlijke bomen weghalen, controleren we de resterende bomen langs de paden en wegen ieder jaar. Dode en gebroken takken verwijderen we als het nodig is. De veiligheid van de bezoekers en omgeving staat voorop.

Simone Damhof
Simone Damhof