Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kinderen beleven Grintenbos met een QR-codepad

21 november 2022 | Simone Damhof

De digitale wereld, buitenspelen en natuurbeleving hebben soms meer met elkaar gemeen dan we denken.  Met het QR-codepad in het Grintenbosch brachten we de drie werelden bij elkaar. Samen met de kinderen het bos in, op zoek naar de QR-codepaaltjes en met het scannen van de code krijgen ouders of begeleiders ter inspiratie een idee aangereikt voor een spel of activiteit.

QR-codepad Grintenbos

Aanleiding

Het Grintenbosch grenst aan de wijk Veldmaat en is een echt ‘buurtbos’. Buurtbewoners komen er  voor een ommetje of om de hond even uit te laten. Daarnaast is het ook al bijna twintig jaar een educatiebos. Jaarlijks komen alle basisscholen uit Haaksbergen een dagdeel naar het bos om een educatief programma te doorlopen. Elk leerjaar heeft zijn eigen programma. Passend bij de leeftijd van de leerlingen en de onderwijsdoelstellingen.

Laagdrempelig

Als de scholenprogramma’s draaien zien we dat veel kinderen met hun ouders na schooltijd een bezoek aan het bos brengen. De programma’s zijn er dan niet meer, de vrijwilligers zijn naar huis. Het bos is weer ‘opgeruimd’. De materialen van de programma’s zijn verdwenen. Toch een beetje teleurstellend voor de kinderen die vol enthousiasme de belevenissen in het bos met hun ouders willen delen. We zochten daarom naar een laagdrempelige activiteit die voorziet in de behoefte.

Boswachters Ellen en Simone leggen uit hoe het pad werkt...

Natuur en digitale techniek vinden elkaar

Bij de entree van het bos aan de Geukerdijk staat een paneel met een QR-code die verwijst naar de uitleg. Op tien van de twaalf paaltjes in het bos is een QR-code bevestigd. Door het scannen van de code kom je terecht op het YouTube-kanaal van Twente Natuurmonumenten en je krijgt een filmpje te zien met natuurweetjes en activiteiten die je op die locatie kan doen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld balanceren als een eekhoorn en nemen ze een kijkje bij het bijenhotel om bijvoorbeeld te tellen hoeveel gaatjes er al dichtgemetseld zijn.

VIP-genodigden van Bloesem kinderopvang gaven akkoord

De kinderen van kinderopvang Bloesem kennen het Grintenbosch van school en van de activiteiten die de buitenschoolse opvang er organiseert. Enkele jaren geleden doneerden ze zelfs de opbrengst van de kerstmarkt aan het Grintenbosch voor aanschaf van nieuwe leermaterialen. Zij kregen natuurlijk de mogelijkheid om als eerste het pad te komen testen. Vijfendertig kleine VIP-genodigden gingen na  de ranja, OERRR- en QR-code taartjes met hun leidsters op pad. Vlak voor het donker keerden ze terug met enthousiaste verhalen en anekdotes. Kortom: het QR-codepad is akkoord bevonden door de gebruikers en het gaat intensief gebruikt worden. Of zoals een jongetje zo mooi verwoordde: ‘Ik ga het aan mijn vader en moeder laten zien, mijn opa en oma ook en mijn tante ook’. We gaan ook na schooltijd veel kinderstemmen in het bos horen.

Natuurlijk lieten we het pad eerst controleren door een groot aantal kinderen van Bloesem Kinderopvang.

Simone Damhof
Simone Damhof