Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Rolstoelvriendelijke route geopend

15 april 2019 | Simone Damhof

Natuurmonumenten moest regulier beheerwerk verrichten in het Grintenbosch. Dit natuurgebied kenmerkte men als één van de 40 natuurgebieden binnen het project ‘Natuur Toegankelijk’ ondersteund door de Postcode Loterij. In 2015 ontwikkelde Gerard Vaanhold samen met Wijkraad Veldmaat een rolstoelvriendelijke route in Haaksbergen. Drie goede redenen om de handen ineen te slaan. Met het Wiedenhof als startpunt is er nu een 8 km lange route die ook door het Grintenbosch loopt.

grintenbosch natuur teogankelijk opening

Feestelijke opening

Leo Oostrik, vertegenwoordiger van Livio en Jaap in’t Veld, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten openden samen de route door het lint door te knippen. Er volgde een wandeling over de goed toegankelijke paden samen met alle genodigden. Cor Kraal van de wijkraad en Jaap in ’t Veld benoemden in hun openingswoord allebei de openheid van het bos op dit moment. Hier kwamen eind vorig jaar reacties op. Jaap vertelde dat het open houden van het Grintenbosch nodig is, mede omdat het een oud parkbos is. Zodra het groen weer volop ontluikt en de bloemenweide een bonte verzameling wilde bloemen in allerlei kleuren toont is het goed vertoeven in het zonnetje aan één van speciale banken. Met een ingestudeerd Grintenbosch-lied van Ma en Leida werd er geproost en verklaarde men de route voor ‘geopend’. Sternet maakte een mooi beeldverslag.

Licht en zicht

Natuurmonumenten herstelde eind vorig jaar de oude structuren van het bos, zoals bijvoorbeeld de lanen. Deze horen bij een open parkbos. Oorspronkelijk is het Grintenbosch zo’n parkbos, aangelegd in Engelse landschapsstijl.  De overdaad aan rododendrons verdween, bepaalde bomen moesten wijken zodat andere weer meer kans krijgen om te groeien. Meer licht op de bodem betekent ook dat daar meer bodembedekkers en struiken zich kunnen ontwikkelen. Vanaf de Geukerdijk is nu het gebouwtje ‘de Kateaker’ weer zichtbaar. Meer ‘licht en zicht’ op dit gebouw betekent ook dat we meer controle kunnen uitoefenen op deze plek en ongewenste bezoekers kunnen zich niet meer aan het zicht onttrekken.

Simone Damhof
Simone Damhof
logo