Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waterproeven in het Grintenbosch

26 april 2023 | Simone Damhof

Drie jaar lang bleven de waterproeven in de kast liggen. Maar de afgelopen weken konden de kinderen in Haaksbergen weer verschillende soorten water proeven en echt experimenteren met waterproeven. Mimi van den Berg 'Als kinderen teleurgesteld zijn omdat de tijd om is, dan hebben we het goed gedaan'.

microscoop

Vijftien experimenten met water

In totaal zijn er vijftien opdrachten, verspreid door het bos, op de veranda en in de Kateaker. De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag. Ze vinden het geweldig om te ontdekken wat er gebeurt als je water vervuilt met bijvoorbeeld afwasmiddel of olie. Met een pipet in de hand en de tong strak vastgeklemd tussen de lippen druppelen de kinderen water op een muntstuk van 5 eurocent. Het is een uitdaging om zoveel mogelijk druppels op een muntstuk te krijgen en aan het eind is het natuurlijk de bedoeling om de genoteerde aantallen met elkaar te vergelijken.

Dubbele bellen

Een ander tweetal maakt een grote bel met een bellenblaas en probeert voorzichtig om er nog een bel binnenin te blazen. Twee meisjes bestuderen een watervlo onder de microscoop. Ze tekenen de vlo na in hun boekje. Het ontdekken staat voorop, maar ook het belang van  ‘schoon water’ ondervinden de kinderen door het uitvoeren van de proeven. 

Verjaardagfeestje met de hele klas

“Heb ik even geluk, het is net een verjaardagfeestje met de hele klas” roept een jongen. Een andere jongen is zo teleurgesteld dat het afgelopen is dat zijn gezicht op ‘onweer’ staat en hij tot twee keer toe een stok pakt en wegsmijt.

Als aandenken krijgt elke leerling het bekertje mee, waarin ze 3 zonnepitten pootten. Hopelijk gaan ze er thuis goed voor zorgen en hebben ze geleerd hoe belangrijk water is voor de groei van planten. Als hun zonnebloem van de zomer dan in hun tuin staat zal de trots groot zijn.

In groep 7 gaan ze vogels spotten. Weer iets om naar uit te kijken ….

Mimi van den Berg

Simone Damhof
Simone Damhof