Ga direct naar inhoud
Nieuws

​​​​​​​Brammetje het Lammetje krijgt bel omgehangen

25 september 2023 | Jantine Wesselink

Schaapskooi de Graafsekamp in Warnsveld was afgelopen zaterdag decor van de vrijwilligersdag van Natuurmonumenten. Onder toeziend oog van dik 90 vrijwilligers en werknemers hing gebiedsmanager Udo Hassefras Brammetje het Lammetje de bel om. Brammetje werd hiermee gekroond tot belhamel van schaapskudde De Belhamel. Een mooi symbolische markering van de collegiale samenwerking tussen beide partijen.

Brammetje het Lammetje krijgt bel omgehangen van Udo Hassefras

Bekijk zelf het filmpje dat herder Harr maakte nadat Brammetje zijn bel omgehangen kreeg >> 

 

Samenwerking Belhamel en Natuurmonumenten 

De afgelopen twee jaar hebben schaapskudde de Belhamel en Natuurmonumenten intensief samengewerkt. Primair gaat de samenwerking over de begrazing van de heide en natuurgraslanden in het Grote Veld. Met mooie natuurresultaten. Ook organiseren we samen een Lammetjesdag en doen de Natuurmonumentenboswachter en -vrijwilligers mee aan het Schaapsscheerdersfeest en Midwinterfair. Vorig jaar werd de samenwerking bezegeld met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. De herder Harry en Elly hebben het gezelschap rondgeleid door de kooi en over de heide en verteld over de samenwerking met Natuurmonumenten.

Vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten

"Natuurmonumenten Achterhoek heeft in totaal 249 geregistreerde vrijwilligers," vertelt Jordi Frowijn, vrijwilligerscoördinator voor Natuurmonumenten in de Achterhoek. "Ze zijn verdeeld over 19 groepen en doen onder andere monitoring, beheerwerk en activiteiten en excursies. Op de jaarlijkse vrijwilligersdag brengen we onze vrijwilliger collega's met elkaar en de boswachters in contact en zetten we hen natuurlijk in het zonnetje." 

"Wil jij je ook inzetten voor de natuur in de Achterhoek. Meld je aan als vrijwillige collega

Vrijwilligersdag 2023 Achterhoek Grote Veld

Mooi en waardevol heidelandschap

De schaapskudde speelt een belangrijke rol in het heidebeheer van het Grote Veld. De schapen begrazen de heideveldjes en natuurlijke graslanden en geven het gebied een eigen dynamiek. De intensiteit van de begrazing is wisselend waardoor er een breed pallet aan vegetaties ontstaan. Van kaal zand, waar insecten en reptielen van profiteren tot structuurrijke heide voor de nachtzwaluw. 

"Deze intensieve en prettige samenwerking zorgt voor een gezonde kudde en een mooi en waardevol heidelandschap."

Het werk van schaapskudde de Belhamel

Het grootste deel van het jaar is de kudde natuurlijk buiten te vinden. Tref je de kudde en de herder in het veld of kom je in de lammertijd bij de kooi dan is dat een bijzondere ervaring. Daarnaast organiseert de schaapskudde enkele malen per jaar leuke activiteiten, zoals een lammetjesdag in het voorjaar, een schaapsscheerdersfeest en een winterfair op 23 december dit jaar.

"Doel is om mensen te verbinden aan de schaapskudde en het gebied. Dat doen we niet alleen, maar met een hele club vrijwilligers die ook wel de Belhamels heten"

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink