Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mountainbikeroute Vorden aangelegd

28 mei 2020 | Anouk Ballot

Door de corona-beperkingen kon hij nog niet officieel worden geopend, maar de aanleg is al wel klaar: de mountainbikeroute Vorden vormt een nieuwe uitdaging voor MTB-ers. De route, een lus van zo'n 30 km, loopt deels over grond van Natuurmonumenten en maakt deel uit van een routenetwerk door de Graafschap van in totaal zo’n 110 km.

Mountainbikers

Stichting Achterhoek Toerisme legde het netwerk aan in overleg met vele grondeigenaren. De route vervangt de eerdere MTB-route Grote Veld, die niet uitdagend genoeg was gebleken.

Draagkracht van de natuur

Udo Hassefras, gebiedsmanager Achterhoek van Natuurmonumenten, licht toe: ‘Veel mountainbikers zochten hun eigen weg in het gebied, met als gevolg schade aan de natuur en overlast voor wandelaars. We hopen dat met de aanleg van deze route die overlast nu tot het verleden zal behoren. Dat was voor ons ook de reden om mee te werken aan de route. Het is immers aan ons om de verschillende soorten recreanten op een veilige en prettige manier van elkaar te scheiden. Waarbij de draagkracht van de natuur natuurlijk voorop staat. De route loopt niet door de delen van het gebied die daar te kwetsbaar voor zijn en we hebben de route zoveel mogelijk evenwijdig langs bestaande wegen en paden laten lopen. We gaan ook handhaven op het behoud van de rust in het gebied, mountainbikers buiten de route zullen een boete krijgen'.

Single tracks

De route loopt voor een groot deel over zogenaamde single tracks – uitgegraven en met zand gevulde, slingerende paden, die uitdagend zijn voor de mountainbikers. Hassefras: ‘Mensen schrokken daar in eerste instantie best van. De tracks werden aangelegd met machines en dat zag er natuurlijk heftig uit. Door het zand vielen de paden ook des te meer op’.

Meer informatie

Meer informatie over de route is te vinden op https://achterhoek.nl/MTBroute-vorden

 

Anouk Ballot
Anouk Ballot