Ga direct naar inhoud
Nieuws

Restauratie toegangspoorten landgoed Het Enzerinck

23 november 2021 | Anouk Ballot

Deze weken worden zowel de Oost- als Westpoort van landgoed Het Enzerinck, gelegen pal aan natuurgebied het Grote Veld, opgeknapt. Natuurmonumenten restaureert de pijlers vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden en vanwege de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

De Oostpoort van landgoed Het Enzerinck krijgt een hoognodige opknapbeurt

Een pilaar aan de rand van een bos. Loop je er argeloos langs? Dwalen je gedachten af naar vervlogen tijden? Aan koetsen die langs de pilaren moeten zijn gereden. Aan een statige oprijlaan. Misschien zelfs freules in mooie jurken die langs de pilaren flaneren? Wat markeert de pijler?

Opnieuw opmetselen, reinigen en restaureren…

Deze pijlers staan aan het begin van de oprijlaan aan de Larenseweg, de zogenaamde “Oostpoort”, naar landgoed Het Enzerinck van Natuurmonumenten. Het gaat om twee bakstenen pijlers op vierkante grondslag. Een ding is zeker: de staat van de pijlers is niet goed. Ze moeten helemaal opnieuw opgemetseld worden.

Toegang weer als vroeger

Aannemersbedrijf Ruiterkamp uit Vorden gaat de klus klaren. Daarvoor worden de twee pijlers van de Oostpoort in z’n geheel verwijderd en in de werkplaats gerestaureerd. Begin 2022 zijn ze weer terug, samen met een nieuwe pijler. Zo wordt de entree van het landgoed via de Oostpoort weer zoals vroeger met 3 pijlers.

De pijlers aan het begin van de oprijlaan aan de Almenseweg, de “Westpoort”, zijn in minder slechte conditie en worden ter plekke gerestaureerd en gereinigd. Door de restauratie kunnen beide toegangspoorten er weer jaren tegen.

Oosterpoort Het Enzerinck krijgt weer 3 pijlers, zoals in het verleden
Anouk Ballot
Anouk Ballot