Ga direct naar inhoud
Nieuws

7,1 voor landschap van Flevoland

12 maart 2019 | Natuurmonumenten

Gemiddeld krijgt het Nederlandse buitengebied een 7,5 als rapportcijfer. Flevoland krijgt na Zuid-Holland de laagste beoordeling: een 7,1. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 1.416 inwoners van Flevoland is ingevuld.

Geef je mening over het Flevolandse landschap

Zonnevelden

Zorgen maken over hun landschap doen de Flevolanders vergeleken met andere provincies relatief weinig. Dat komt misschien ook door de lage waardering voor hun landschap.

Philip Makkink, Gebiedsmanager Flevoland Natuurmonumenten: “Ik zie wel bedreigingen. Het IJsselmeer en Markermeer staan op de kaart voor windenergie en drijvende zonnepanelen. Windturbines zouden de vele vogels hier geen goed doen. Hoewel gemeenten nog moeten besluiten over de beste plekken voor zonnevelden, staan ze nu gepland in het open gebied tussen het Waterloopbos, bij Kievitslanden en het Harderbos. Doodzonde.”

Waardering voor groen

Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien, zo blijkt uit de resultaten. Marc van den Tweel: “wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels."

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Flevoland,

Natuurmonumenten