Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hartvormig Klimaatbos bestaat 10 jaar

09 juli 2018

Het is 10 jaar geleden dat het Klimaatbos is aangeplant op een voormalig stuk landbouwgrond in Biddinghuizen. Duizenden Nederlanders plantten destijds een boom die inmiddels flink is gegroeid. Het bos bestaat uit ruim 60.000 bomen, is 27 ha groot en in de vorm van een hart aangeplant.

Hartvormig Klimaatbos in Biddinghuizen

Koningin Maxima

Willekeurig in dat hart staat ook de boom van koningin Maxima. Een eik die ze in 2008 tijdens de actie ‘Maak je hart groen, koop een boom!’ heeft geplant als prinses. De initiatiefnemers voor deze actie waren BNN-presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesseling. Naar hun idee deed het toenmalige kabinet te weinig tegen de klimaatverandering.

Klimaatbos

Klimaatbossen worden aangelegd om de opwarming van de aarde te vertragen. Bossen kunnen namelijk grote hoeveelheden CO² opslaan. Hoe groter de bomen worden, des te meer CO² ze op kunnen slaan. Na 10 jaar zijn de bomen al stevig gegroeid, maar het bos heeft meer tijd nodig om aantrekkelijker te worden. Zowel voor allerlei dier- en plantensoorten als voor de mens. Het jonge bos zit nu in de stakenfase. Dit betekent dat de stammen een diameter van meer dan 15 cm hebben en dat de bomen in hoogte beginnen te verschillen.  

Ontdekken

Wil je het Klimaatbos met het bijzondere verhaal zelf ontdekken? Wandel dan de Klimaatbosroute van ruim 4 km. Deze route loopt ook langs Speelnatuur Harderbos. Hier kunnen kinderen langs de kronkelende wandelpaden spelen op klim- en klautertoestellen. Op dit moment zie je er talrijke insecten, vlinders en zelfs de weidebeek juffers. Voor wie een lange wandeling wil maken en opzoek wil naar sporen van de bever kan de Beverroute door het Harderbos lopen.

Startpunt Klimaatbosroute