Ga direct naar inhoud

Landgoed Hiemstrastate

Landgoed Hiemstrastate is een Drents buiten in Hooghalen van een Rotterdamse industrieel. Het ademt nog altijd de sfeer van de jaren twintig uit van de vorige eeuw. Op het landgoed is nu een galerie gevestigd.

Landgoed Hiemstrastate

Dennenrode

Adriaan van Dusseldorp, graanhandelaar en eigenaar van meelfabrieken, is begin vorige eeuw een welvarend man. Hij geeft architect Michiel Brinkman opdracht om een buitenhuis te ontwerpen. Het omringende landschap dient als jachtgebied voor Van Dusseldorp. Het landhuis krijgt de naam Dennenrode en is gebouwd in expressionistische stijl. Vloeiende lijnen en asymmetrie zijn karakteristieken van deze stijl. Ook decoratie is belangrijk. Het gebouw is dan ook rijk aan detaillering, zowel in het interieur als in het exterieur. Lang kan Dusseldorp er niet van genieten: met de beurskrach van 1929 gaat hij failliet en moet hij Dennenrode verkopen.

 

Beeld in beeldentuin op landgoed Hiemstrastate

Ontstaan naam Hiemstrastate

Een latere bewoner, Bienze Hiemstra, geeft de nieuwe naam aan het landgoed. Hiemstra bewoont Dennenrode vanaf 1947, samen met zijn drie zusters. Na zijn overlijden laat hij Dennenrode na aan Natuurmonumenten, onder voorwaarde dat voortaan de naam Hiemstrastate gebruikt wordt.

 

beeld in beeldentuin Hiemstrastate

Leuke weetjes

Anne de Vries

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Dennenrode onderdak aan leden van de Knokploeg Noord-Drenthe. Ook de bekende schrijver Anne de Vries, auteur van Bartje was bij deze groep betrokken. De schrijver woonde vlakbij op Klein Dennenrode.

  • Bouwjaar: 1922-1923
  • Architect: Michiel Brinkman
  • Status: Rijksmonument