Nieuwe bewoners bij de Weg achter de Es in Holtingerveld
Op een fiets- of wandeltochtje over de Weg achter de Es kun je, naast het pad, vier Hooglanderkoeien tegenkomen. De dames lopen in het terrein dat recent door Natura 2000 herstelmaatregelen is opengemaakt. Hun taak is om grassen en jonge boompjes te eten. Op deze manier dragen ze bij aan het herstel van de heide.
Transparant bos
De vijfentwintig ha heide met bosopslag naast de Weg achter de Es, heeft een opfrisbeurt gekregen. In de winter heeft Natuurmonumenten groepjes bomen verwijderd. Dit zorgt voor meer licht op de grond en dat is goed voor de nog aanwezige heide. Het doel is om een geleidelijke overgang te creëren van het Uffelter Veen naar de Esbosjes, aan de rand van de Uffelter Es. De overgang bestaat uit heideveldjes, omzoomt door transparant bos.
Waar wel en waar geen Hooglanders?
De Weg achter de Es is een prachtig zandpad met een fietspad erlangs. De Hooglanders lopen achter een raster, in het natuurgebied. Het fietspad wordt hier niet door de dieren betreden. Er is één stukje waar de koeien wél over het fietspad kunnen, dat is waar het fietspad afslaat naar het Platte pad. Hier lopen al een aantal jaren Hooglanders, dus dat is niets nieuws.
Afstand houden
Hooglanders zien er met hun dikke vacht schattig en knuffelig uit. Hou toch ruime afstand van de dieren, ze kunnen zich plotseling heel snel bewegen. Ga nooit tussen de dieren in staan en benader de kalfjes niet. De moeders kunnen dat opvatten als bedreiging. Staan de dieren op het pad? Wacht rustig tot de dieren hun weg vervolgen. Duurt het lang? Keer dan zelf om en ga terug.
Graasgedrag
Heide is in feite een gevolg van een landbouwmethode uit vroeger tijden. Het wordt ook wel cultuurhistorisch landschap genoemd. Landbouwhuisdieren graasden in Drenthe, in het bos en op de heide, hun dagelijkse kostje bij elkaar. Om de heide, met alle bijzondere soorten die daar voorkomen te kunnen behouden, is het hard nodig dat er nog steeds dieren op de heide grazen. Hooglanders zijn hiervoor zeer geschikt. Ze kunnen zich uitstekend redden in de natuur en verteren de ruwe kost die ze daar vinden uitstekend.