Nieuws van de boswachter

Eerste hooglanderkalfjes geboren op Huis ter Heide

04 maart 2022 | Irma de Potter

Afgelopen week werden de eerst twee kalfjes geboren in de kudde Schotse hooglanders die het natuurgebied Huis ter Heide begrazen. Het zijn net teddybeertjes met een hoog knuffelgehalte. Toch is het belangrijk om er niet naar toe te gaan en vooral op afstand van dit prille geluk te genieten.

Schots hooglander kalfje

Geen hulpeloze kalfjes

Schotse hooglanders zijn een oeroud en zelfredzaam runderras met een rustig karakter. Dat maakt ze heel geschikt voor begrazing in onze natuurgebieden. Ze kunnen het hele jaar buiten zijn, leven van de grassen, kruiden en bladeren uit de natuur en werpen hun kalveren zonder hulp. Na de geboorte, als het voor de kalfjes nog te zwaar is om de hele dag met de kudde mee te lopen, verstopt de koe haar jong in het hoge gras. Hier ligt het een groot van de dag te slapen. De moeder is echter altijd in de buurt en komt geregeld bij het kalfje kijken om het te zogen.

Kom niet tussen koe en kalf

Ik krijg vaak meldingen van bezorgde wandelaars die een kalfje zien liggen, terwijl het nauwelijks lijkt te ademen. Dit is natuurlijk gedrag en absoluut niet zielig. Ik raad dan ook aan om nooit naar zo een kalfje toe te gaan, want de moeder is altijd ergens in de buurt en zal haar kalf willen beschermen. Kom je tussen moeder en kind dan gaat zij naar haar kalf en daar wil je dan niet tussen staan! Wij adviseren dan ook altijd een afstand van 25 meter aan te houden. En als ze op het pad staan?  Kijk dan of je er in een grote boog omheen kunt, desnoods door het bos. En als dat niet kan, dan is omkeren ook nog een optie.

Honden aan de lijn

Honden mogen aangelijnd ook mee het natuurgebied in. Vanwege de hooglanders zien wij dat de meeste hondeneigenaren zich wel aan die regel houden. Maar toch zijn er ook nog mensen die niet beseffen hoeveel stress hun loslopende hond kan veroorzaken in een kudde en zeker als er kalfjes zijn. Daarom hierbij nog eens de oproep om je hond vooral aan te lijnen.

het eerste kalfje op Huis ter Heide in 2022

Het eerste kalfje op Huis ter Heide in 2022

Levende grasmaaiers

Natuurmonumenten huurt de Schotse hooglanders van Stichting Taurus. De zorg en het toezicht op de gezondheid van de dieren wordt wekelijks gecontroleerd door een medewerker van Taurus. De runderen houden met hun graasgedrag de graslanden open en zorgen voor een structuurrijk en gevarieerd bos. Zonder deze levende grasmaaiers zou Natuurmonumenten het beheer met machines moeten uitvoeren.

Hooglanders zien?

Wandel dan eens de 8 km lange vennenroute over Huis ter Heide, die start bij de parkeerplaats aan de Galgeneindsestraat.

Irma de Potter
Irma de Potter
logo