Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Huis ter Heide

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide

Een verborgen pareltje

Huis ter Heide is een verborgen pareltje. Je kunt heerlijk wandelen in dit waterrijke vogelparadijs. Tijdens je wandeling bewonder je de luidruchtige kikkers en kleurrijke libellen. Ook kun je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar door blijven eten. Dichter bij de natuur dan dit kom je niet.

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Huis ter Heide

Over het gebied

Huis ter Heide ligt niet ver van Tilburg, maar toch is het hier een oase van rust. Het is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt er paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied op haar best. Met wandelroutes, uitkijktorens en een vlonderpad kun je je wandelhart ophalen! Na afloop kun je uitpuffen bij een van de horecagelegenheden.

Help jij de natuur beschermen? Word lid en kies de vorm die bij je past. 

Huis ter Heide is een waar vogelparadijs. Je kunt een prachtige wandeling maken door het bos en het open vennengebied. Speur vanaf de route naar de vogels van de natte heide en graslanden, zoals de roodborsttapuit en de veldleeuwerik. Op de vennen kun je watervogels spotten zoals bergeenden, zilverreigers en allerlei steltlopers. Aan de westkant van het Moerven langs de groene route staat een mooie uitkijktoren. In het bos hoor je regelmatig het gelach van de groene specht, maar ook de buizerd en de raaf laten zich regelmatig horen en zien.

Het houten vlonderpad

Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Moerven. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar planten zoals oeverkruid en moerashertshooi. En wie weet spot jij ook de vinpootsalamander die in het water aan het scharrelen is.

Je kunt het landschap van Huis ter Heide dus beleven hoe jij dit wilt. Droom weg bij de vennen, spot vogels op het water of in de lucht, ga een rondje hardlopen of maak een wandeling rond het Leikeven. Dit natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers en gevarieerde bossen is een paradijs voor rustzoekers.

Natuurbegraven

Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur. Gedurende hun leven genieten ze ervan, maar steeds vaker kiezen ze ook voor een laatste rustplaats in de natuur. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het versterken van de natuur in combinatie met de mogelijkheid van natuurbegraven. Op Huis ter Heide is in 2021 een natuurbegraafplaats geopend. Lees er hier meer over.

Huis ter Heide

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huis ter Heide

Nieuws

Direct naar

Huis ter Heide

Wat wij hier doen

We houden het landschap open

Natuurmonumenten houdt het afwisselende landschap van Huis ter Heide. Wij voorkomen dat de vennen dichtgroeien. De Schotse Hooglanders helpen ons hierbij. Zij eten wilgen, grassen en jonge boompjes. We maken open plekken en laten dood hout liggen voor dieren en planten. We zorgen dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten. Door paden te onderhouden, afval op te ruimen, voorlichting te geven en toezicht te houden. Samen beschermen en behouden we dit unieke gebied zodat iedereen ervan blijft genieten. Nu en in de toekomst. Help jij ons hier ook bij?

Help mee