Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelen door het vennenlandschap van Huis ter Heide

Waar: Huis ter Heide

Vennenroute Huis ter Heide, vlak bij Tilburg
2 uur 39
8 km

Over de route

Volg de groene pijltjes tijdens je wandeling. Tijdens deze wandelroute maak je kennis met het vennengebied van Huis ter Heide. De afwisselende tocht leidt je over een vlonderpad en langs twee uitkijkpunten.

Geniet op je wandeling van mooie vergezichten, de vele vogels en al het andere leven op en rondom de vennen. Tijdens je tocht kom je zeker de rondzwervende kuddes Schotse hooglanders tegen en in de warme maanden trakteren de kikkers je op luide kwaakconcerten.

Let op: Parkeer op de Natuurmonumenten parkeerplaats aan het begin van de Galgeneindsestraat vanaf het Spinderspad.

Wandel deze route met onze route app

Download de route app 

Waar kun je starten

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide
Startpunt

Parkeerplaats Spinderpad - Galgeneindsestraat

Wat kom je onderweg tegen?

1. Militaire opslagbasis

Nadat de Tweede Wereldoorlog was beëindigd en de Koude Oorlog zich aandiende, werd het stuk bos aan de rechterkant van de weg gebruikt als militaire opslag basis (MOB).

Munitie werd hier geproduceerd en opgeslagen. Als je goed kijkt, zie je langs deze weg een aantal kale plekken, afgewisseld met grote berkenbomen. Hier stonden gebouwen van de basis.

bloemrijke graslanden

2. Bloemrijke graslanden

Op deze plek zie je nog duidelijk dat grove dennenbossen vroeger omgeven werden door landbouwgronden, waar onder meer maïs en graan werd verbouwd. Deze akkers worden nu langzaamaan weer omgetoverd tot een veel gevarieerder grasland met bloemen en kruiden. Door het intensieve landbouwverleden zijn er te veel voedingsstoffen in de grond gekomen, waardoor veel planten zijn verdwenen. Daarom zet Natuurmonumenten zich in om de bodem te verschralen, zodat bloemen weer een kans krijgen om te groeien en er op termijn weer een grasland ligt vol  boterbloemen,  kamille en andere soorten.

Heikikkers in paartijd

3. Plakkeven

Bij het Plakkeven is een uitkijkpunt over het verscholen ven. In het vroege voorjaar is dit de plek waar de heikikkers zich voortplanten en de mannetjes enkele dagen blauw kleuren. In de zomer laten blauwborst, kleine karekiet en tjiftjaf zich hier geregeld horen en zien.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda