Wandelen

Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg

Wandelen

Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg

Wandel in natuurgebied Huis ter Heide door stukken naald- en loofbossen en passeer open velden en weidse vennen. De route is aangegeven met rode routepaaltjes.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Tussen dorp en natuur

Rechts zie je het dorpsgezicht van De Moer, links natuurgebied Huis ter Heide.Turf De Moer is één van de drie kerkdorpen van Loon op Zand. Het dorp dankt zijn naam aan het veen dat hier vroeger was. Veengebieden of veenmoerassen waar turf werd of wordt gestoken, werden namelijk ook wel moer genoemd.

Tussen dorp en natuur
Tussen dorp en natuur

2Kikkerpoel

Geniet vanaf het bankje van de vergezichten en bewonder de karakteristieke boom. Loop het paadje in tegenover de bank en ontdek de poel waar onder andere de groene kikker leeft. Langs de oever van de poel groeit gele lis, drijvend fonteinkruid, waterzuring en pijlkruid. In de lente en zomer kun je hier de gewone waterjuffer en de azuur waterjuffer rond zien vliegen.Heikikker Naast de groene kikker, leven er allerlei amfibieën op Huis ter Heide. In meerdere vennen in het natuurgebied leven onder andere de vinpootsalamander, kamsalamander en heikikker. Deze laatste staat bekend om zijn kleurwisseling in de paartijd eind februari. De mannetjes kleuren dan helemaal blauw!

Kikkerpoel
Kikkerpoel

3Hardhout

Betreed het landgoed via een laan met fraaie bomen: de Robinia pseudoacacia. In het verleden werd deze acacia door Brabantse boeren gebruikt als weipaal. Het is hardhout, dus het vergaat niet snel en het is sterker dan eikenhout.Herkenbare boom De stam van de Robinia heeft meestal diepe groeven, de takken zijn kaal en hebben scherpe stekels. Het blad groeit vrij laat aan de boom en heeft eironde, gaafrandige deelbladeren. De boom staat in juni en juli in bloei en ruikt dan heerlijk zoet.

Hardhout
Hardhout
Hardhout
Hardhout

4Roofvogels

Let op de rand van bos en akker op een grote roofvogel in de bomen: de buizerd. Hij tuurt vanaf een goed gecamoufleerde plek het landschap af voor een lekkere prooi!

Roofvogels
Roofvogels

5Houtkap en recreatie

Het bos waar je nu doorheen loopt, is ooit aangeplant voor de productie van hout. Alle bomen zijn van dezelfde soort, namelijk Corsicaanse Den. Ze zijn allemaal even oud en staan kaarsrecht. Vroeger liepen hier alleen kaarsrechte paden door. Efficiënt, maar heel saai voor zowel mens als dier.Natuurmonumenten is hier bezig een natuurlijk bos van te maken, zodat er meer variatie in plantgroei ontstaat. Dat gebeurt door geleidelijk bomen te kappen. Daardoor valt er meer licht op de bodem en kunnen zaadjes van andere bomen en struiken gaan kiemen. Ook zijn de rechte paden vervangen door kronkelende paden. Zo wordt het bos fijner om te wandelen en kunnen er meer dieren en planten leven.

Houtkap en recreatie
Houtkap en recreatie

6Miljoen mieren

Kijk tijdens je wandeling goed om je heen. In dit deel van het bos is de kans groot dat je op open vlaktes mierenkoepels ziet liggen! De rode bosmieren bouwen hun mierenhopen op een zonnige plek. Zo wordt de hoop verwarmd: boven én veel grotere ondergrondse deel dat je niet ziet.In één mierenhoop kunnen wel één miljoen mieren leven en die vangen jaarlijks acht miljoen insecten! Zie je flinke gaten in de mierenhopen, dan hebben ze bezoek gehad van de zwarte of de groene specht die zich tegoed heeft gedaan aan de mierenlarven!

Miljoen mieren
Miljoen mieren

7Leikeven

Laat het bos even achter je en kijk uit over het Leikeven. Een prachtig vergezicht over een ven, dat grotendeels was ontgonnen voor de landbouw. Natuurmonumenten heeft hier op 400 hectare 40 tot 50 cm van de bemeste toplaag afgegraven om het huidige ‘plas-gras’ gebied te realiseren met het project Lobelia.Vlonderpad Wijk gerust even van de route af en pik een stuk van het vlonderpad mee. Vanaf de vlonder kun je heel goed de bijzondere plantjes zien, die thuishoren op de natte heide, waaronder het vleesetende plantje zonnedauw. Wil je een extra stukje wandelen (2,5 km), volg dan de groene pijlen en wandel helemaal rond het Leikeven. Je komt vanzelf weer op de rode wandelroute terecht.

Leikeven
Leikeven

8Uitkijkpunt

Speur vanaf het uitkijkpunt naar de vogels van het Leikeven, zoals de blauwborst, wintertaling, watersnip en bergeend. En wie weet, met een beetje geluk zijn de Schotse hooglanders pootje aan het baden in het ven. Er lopen in het natuurgebied ongeveer 90 runderen rond in twee gescheiden kuddes. De Schotse hooglanders helpen Natuurmonumenten om het gebied open te houden.

Uitkijkpunt
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt

9Douglasspar

Aan de linkerkant van het pad staat een bos van grote, zware Douglas-sparren.Wrijf gerust eens met je vingers langs (oudere) naalden en ruik er dan aan. Een lekkere frisse sparrengeur dringt je neus binnen. Je weet nu waar toiletreiniger-fabrikanten hun inspiratie vandaan haalden. De Douglas is vroeger vanuit Amerika naar Nederland gehaald ten behoeve van de meubelindustrie.

Douglasspar
Douglasspar

10Akkerbloemen

De akker waar je nu langs loopt, past goed in dit cultuurhistorische landschap. Van oudsher werd in dit gebied vaak graan verbouwd. Akkerkruiden groeiden toen ook volop in het veld. Om alsmaar meer te produceren, werden de velden (te) zwaar bemest en verdwenen de mooie akkerbloemen en de insecten en vogels die daar op af komen.Natuurmonumenten wil hier weer met de verbouw van graan de cultuurhistorie behouden. De opbrengst is nu lager, maar veel belangrijker is de terugkeer van akkerkruiden, zoals korenbloem, margrieten, klaprozen en kamille. Zo blijft het landschap afwisselend en kun je in de lente en zomer genieten van een prachtige bloemrijke akker. Dat doen vlinders en andere insecten ook!

Akkerbloemen
Akkerbloemen

11Bosvogels

Luister tijdens het laatste deel van de wandeling eens goed naar de vogelgeluiden. Heel herkenbaar zijn het gelach van de groene specht en het geklop van zijn snavel op de bomen. Je hoort nu in de app het kenmerkende geluid van de boomklever.Op en neer De boomklever is de enige vogel die langs de boomstam omhoog én omlaag kan klimmen. Spechten en het 'neefje' van de boomklever, de bruingekleurde boomkruiper, die kruipen alleen omhoog langs de boom.

Bosvogels
Bosvogels
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.