Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute naar het Leikeven

Waar: Huis ter Heide

Wandelroute Leikeven Huis ter Heide
1 uur 30
4,5 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Ontdek het veelzijdige karakter van Huis ter Heide en ga door bossen en langs graslanden en vennen. Het prachtige uitzicht over het Leikeven is een van de hoogtepunten van de route. Onderweg kun je kuddes Schotse hooglanders tegenkomen die Natuurmonumenten helpen bij het open houden van het gebied.

Voor het grootste gedeelte voert deze route over een verhard pad. Waar het pad overgaat in een stevig zandpad, met af en toe een boomwortel, is deze nog steeds goed begaanbaar. De boswachters van Natuurmonumenten adviseren deze route voor mensen in een scootmobiel. Mensen in een rolstoel kunnen deze route ook afleggen, maar in dat geval is een begeleider aan te raden. 

De route naar het uitkijkpunt staat met gele pijltjes aangegeven. Vanaf het uitkijkpunt volg je dezelfde route terug naar de parkeerplaats. De gehele route is dus 2x 2,25 kilometer, een totaal van 4,5 kilometer.

 

Let op! In verband met wegwerkzaamheden is de parkeerplaats vanaf 16 oktober t/m 19 november afgesloten. Daarna is de parkeerplaats tot 10 december alleen bereikbaar vanaf De Moer. Volg daarvoor vanaf Loon op Zand de omleidingsborden. 

Waar kun je starten

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide
Startpunt

Parkeerplaats Tussenbaan

Wat kom je onderweg tegen?

Berk (24-12 t-m 20-1)
Berk op Landgoed Huis ter Heide

1. Militaire opslagbasis

Nadat de Tweede Wereldoorlog was beëindigd en de Koude Oorlog zich aandiende, werd het stuk bos aan de linkerkant van de weg gebruikt als militaire opslagbasis (MOB). Hier werd munitie geproduceerd en opgeslagen. Als je goed kijkt, zie je langs deze weg een aantal kale plekken met daartussen berkenbomen. Hier stonden de gebouwen van de basis. De plek is nu dus teruggegeven aan de natuur, terwijl de sporen van het verleden nog zichtbaar zijn.

Mistige ochtend op Landgoed Huis ter Heide

2. Kerkepad

Je kruist hier de Molenbaan, een weg die vroeger door de inwoners uit de omliggende boerderijen en De Moer werd gebruikt als kerkepad. Toen de Moer zelf nog geen kerk had (voor 1894) namen zij dit pad over de open heide naar de kerk van Loon op Zand. Het bos is pas rond 1900 aangeplant toen de woeste heide werd ontgonnen. Er was toen een grote vraag naar hout voor met name de mijnindustrie in Zuid-Limburg.

Leikeven Huis ter heide

3. Heidelandschap

Links in de hoek zie je nog een stuk heide zoals het er hier op Huis ter Heide tot ruim 120 jaar geleden overal uitzag. In die tijd lieten de inwoners uit de dorpen hun schapen op de heide grazen. Die brachten wol op en leverden mest voor hun kleine akkers. Met de intrede van kunstmest rond 1850 en de komst van goedkopere wol uit Australie, verdwenen de schaapskuddes. Heide werd ineens 'waardeloze' grond. Door er bos op aan te planten of er landbouwgrond van te maken, kon er weer geld mee worden verdiend.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  - Het grootste gedeelte van de route gaat over een asfaltpad

  - Een deel gaat over een stevig zandpad met hier en daar een boomwortel. Het is begaanbaar voor mensen in een scootmobiel

  - Er is geen gehandicaptenparkeerplaats

  - Bij het binnenkomen en verlaten van het begrazingsgebied passeer je een klaphekje. Deze draait 1 kant op.

  - Begeleiding is aangeraden voor mensen in een rolstoel

  - Het uitzichtpunt met banken is geschikt gemaakt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel

  - ’t Maoske in De Moer (1,9 km) is de dichtstbijzijnde horecagelegenheid

  - In 't Maoske is een rolstoeltoegankelijk toilet

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda