Ga direct naar inhoud
Nieuws

Deel wandelpad Imstenraderbos afgesloten

14 april 2024 | Bianca de Craen

Natuurmonumenten sluit een gedeelte van een wandelpad in het Imstenraderbos af. Langs dat pad staan dode, verouderde en ernstig verzwakte bomen. Door recente stormen is een aantal van die bomen al omgevallen. Om gevaarlijke situaties in de toekomst te voorkomen, sluit Natuurmonumenten het pad nu af.

Bomen over wandelpad

Aanpassing wandelroutes
Het betreffende pad is onderdeel van de gele en de rode wandelroute door het Imstenraderbos. 
Nu dit gedeelte afgesloten wordt, kan voor de eerstvolgende periode het beste de witte wandelroute gevolgd worden. In het terrein is het afgesloten pad voorzien van twee A3-panelen met informatie. 
Binnen nu en een paar maanden worden de huidige gele en rode wandelroute aangepast. Samen met de gemeente Heerlen zal Natuurmonumenten de routepaaltjes verzetten en zal de nieuwe routekaart op de informatieborden aangebracht worden.

Natuurbeheer en dode bomen
Waarom haalt Natuurmonumenten de verzwakte bomen langs dit wandelpad niet weg, zodat het wandelpad weer vrij toegankelijk is? De keuze om bomen om te zagen of de natuur zijn gang te laten gaan in een bepaald gedeelte van het bos, hangt af van een aantal factoren.
Het Imstenraderbos biedt veel diversiteit aan flora en fauna, wat heel uniek is vlakbij de stad. De glooiende beukenbossen met gigantische woudreuzen van eiken en beuken, vallen al snel op. Dieren zoals haviken, diverse uilen en vleermuizen voelen zich er thuis.  Om dit alles voor de volgende generaties in stand te houden, is gericht natuurbeheer nodig. Daarbij laat je sommige delen van het bos met rust en stel je andere delen weer open waar de mensen de natuur op z’n mooist kunnen beleven. 

Dood hout doet leven
De oude, verzwakte en dode bomen langs het betreffende pad zijn onderdeel van de hierboven genoemde diversiteit. Ook deze bomen hebben namelijk hun waarde: diverse soorten paddenstoelen leven op deze bomen, spechten en boomklevers maken hun nestplaatsen in de stammen en takken en daarnaast leven verschillende insecten weer van het wegrottende hout.  De insecten zijn weer een voedselbron voor de vogels en het wegrottende hout levert weer voedingsstoffen op waar andere bomen van kunnen groeien. 
Ook zorgen de langzaam stervende bomen voor een soort “bescherming” voor de jonge bomen en struiken die onder deze woudreuzen gaan groeien. Als deze grote bomen in 1 keer weggehaald worden, zullen bramen massaal gaan groeien waardoor jonge bomen en struiken weinig kans krijgen.
Op die manier zorgen ook deze oude en dode bomen ervoor dat het bos kan blijven voortbestaan, voor nu en voor de volgende generaties.

 

Bianca de Craen
Bianca de Craen