Ga direct naar inhoud

Poortgebouw van landgoed De Ruiterberg

Verrassend bouwwerk midden in de Kaapse Bossen. Imposanter kon de ingang van buitenplaats De Ruiterberg niet zijn.

Poortgebouw van landgoed De Ruiterberg

Het was een gedurfde investering, de aanleg van zo’n grote buitenplaats, en dat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Behalve een landhuis liet de eigenaar een indrukwekkend poortgebouw neerzetten in de prachtige Kaapse Bossen. Op het torentje staat een windvaan met ruiter te paard, symbool voor De Ruiterberg.

Luiken

Het gebouw heeft sierlijke bovenlichten boven de deuren, twaalfruits schuifvensters met roedeverdeling en luiken, geschilderd in blauw-wit zandlopermotief.

Luiken Poortgebouw De Ruiterberg

Zware tijden

Eigenaar Jan Wilmink, directeur van de nieuw opgerichte rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd laat architect J.C. Wentink en tuinarchitect P.H. Wattez een ontwerp maken voor de buitenplaats. Wilmink heeft niet lang van zijn buiten kunnen genieten. In 1923 moet hij, na verliezen die Lloyd in de Eerste Wereldoorlog oploopt, zijn directeursfunctie opgeven en De Ruiterberg verkopen aan de familie Cramer.

Opvallende entree

Het V-vormig poortgebouw met toren in de sobere traditionele stijl van de Delftse School markeert de ingang van de buitenplaats. Opmerkelijk is de poortdoorgang onder de toren. De zijvleugels herbergen voormalige dienstgebouwen van het buiten, de woning van de tuinbaas en een garage. In de garage stonden - modern voor 1918 – ook generatoren om stroom op te wekken voor het landgoed.

  • Bouwjaar: 1918
  • Architect: J.C. Wentink
  • Status: Rijksmonument