Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Adders gezien in Kaapse Bossen bij Doorn

16 juni 2011 | Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft meldingen ontvangen dat er slangen zijn gesignaleerd op de heide bij de Helenaheuvel te Doorn. De boswachters hebben poolshoogte genomen en bevestigen dat het hier om adders gaat

Adder

Er zijn al tientallen jaren geen adders meer waargenomen op de Heuvelrug. Het gaat om enkele dieren die illegaal zijn uitgezet.

Natuurmonumenten niet blij

Het illegaal uitzetten van dieren is zeer ongewenst. In dit geval is het helemaal onbegrijpelijk, omdat het gaat om een giftige slang die is uitgezet bij een van de drukste punten van de Kaapse Bossen. De Kaapse Bossen zijn groot en de kans dat iemand een adder treft is klein, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom wijst Natuurmonumenten bezoekers via borden erop dat er adders aanwezig zijn. Het is nog niet bekend om hoeveel adders het gaat en waar ze zijn uitgezet.

Oproep

Natuurmonumenten roept de persoon die de adders heeft uitgezet op, om contact op te nemen of door te geven waar en hoeveel adders er zijn uitgezet.
Contact opnemen kan via de beheereenheid Utrecht tel 030-2303700.

Informatie over de adder

De adder komt van oudsher voor in diverse andere gebieden in Nederland, zoals in Drenthe en op de Veluwe. Hier weten bewoners uit de omgeving hoe ze met deze dieren moeten om gaan; altijd afstand houden en met een grote boog eromheen. Het komt zelden voor dat iemand gebeten wordt door een adder. Ze zijn erg schuw en horen mensen of huisdieren al van verre aankomen. Mocht het toch gebeuren, ga dan direct naar de Eerste Hulp of huisarts.

Risico’s voor andere reptielen

Illegaal uitzetten van adders heeft ook risico voor de reptielen die al in de Kaapse Bossen leven. Door het wereldwijde gesleep met dieren is de kans op verspreiding van ziektes een groot probleem geworden. Natuurmonumenten werd vorig jaar nog verrast door een uitbraak van het Ranavirus in het Dwingelderveld. Dit is een dodelijk ziekte voor kikkers en nooit eerder in Nederland vastgesteld. Tevens is de groep van adders, waar deze dieren zijn weggehaald, nu een deel van de populatie kwijt. Voor een bedreigde diersoort is dit natuurlijk nooit goed. Het vangen en houden van adders is in Nederland verboden.

Meer informatie

Meer informatie over de adders vindt u op de site voor reptielen www.ravon.nl

Natuurmonumenten