Ga direct naar inhoud
Nieuws

Expositie van superschimmels in de Kaapse Bossen

21 mei 2021 | Manita Brunekreef

Als je aan schimmels denkt, denk je al snel aan vochtplekken in een oud huis. Of de wollige eilandjes in een vergeten pak yoghurt. In feite zijn de schimmels overal. Sterker nog: zonder schimmels zou er niets groeien of bloeien. Deze schimmels werken ondergronds en vormen samen met de wortels van planten en bomen een ongekend groot netwerk, mycorrhizae. Kunstenares Suzette Bousema maakt met het project Super Organism het schimmelnetwerk zichtbaar.

Super Organisme Suzette Bousema expositie Kaapse Bossen

Het onzichtbare zichtbaar

"Normaliter bevinden deze zich onder de grond en kan niemand ze zien", vertelt Bousema, die in 2019 afstudeerde aan de Kunstacademie in Den Haag en zich gespecialiseerd heeft in projecten over hedendaagse milieuonderwerpen. "Met deze expositie wil ik de symbiose tussen planten en bomen boven de grond en de schimmels eronder laten zien, de zogenoemde mycorrhiza. Bomen doen dankzij het licht aan fotosynthese en geven koolstof door aan de schimmelnetwerken, die op hun beurt aan de wortels extra toegang geven aan nutriënten zoals stikstof en fosfor en aan water en mineralen." Met een serie van acht foto's op doek maakt de kunstenares de schimmels zichtbaar en terug op de plek waar ze horen; het bos. 

Route naar de expositie

Volg vanaf de parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen de rode wandelroute Kaapse Bossen. Na zo'n 700 meter hangen de foto's aan de rand van het bos, tot aan de uitkijktoren De Kaap. De doeken zijn groot genoeg om vanaf het wandelpad te kunnen bewonderen.

Meer informatie over Super Organism

https://suzettebousema.nl/Super-Organism

"Dit schimmelnetwerk is het grootste, levende systeem op aarde. En speelt een cruciale rol in ecosystemen, koolstofopslagen zelfs ons eigen bestaan."

Super organisme Suzette Bousema

Super Organisme, beeld uit expositie Suzette Bousema

Aan de slag in je eigen tuin met gratis actiepakket

Ook in jouw tuin is het ondergrondse schimmelnetwerk aanwezig. Maak hier gebruik van en help meteen de insecten een handje. Vraag het gratis insecten-red-pakket met bloemzaadjes aan via https://www.natuurmonumenten.nl/actiepakket.

Manita
Manita Brunekreef