Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fijn! De hond aan de lijn

08 april 2019 | Manita Brunekreef

In de Kaapse Bossen moet de hond aan de lijn. Alleen in het hondenlosloopgebied bij Theehuis Helenaheuvel mogen honden onder appèl vrij lopen. Waarom is dit eigenlijk?

Hond aan de lijn

Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden.

Komt een hond te dichtbij, vlucht het wild weg. In deze haast kunnen ze zich letterlijk dood lopen. Ze worden soms daadwerkelijk gegrepen of steken in blinde paniek de weg over. Zelfs het geurspoor van een hond is al verstorend voor de dieren in het bos. En dat is, zeker nu de lente is begonnen, een probleem. Vogels die op de grond broeden, verlaten hun nest en laten hun eieren achter. Reekalfjes worden door hun moeder achtergelaten, doordat zij de omgeving van de ligplek niet meer vertrouwt.

Voor mens en dier

Daarnaast zijn niet alle bezoekers van het bos dol op honden. Dus voor de mensen én de wilde dieren in het bos vragen we je om de hond aan de lijn te houden. In samenwerking met onder meer de provincie, andere natuurbeheerders, particuliere landgoedeigenaren en RUD wordt hier in de Utrechtse natuurgebieden de komende tijd strenger op gecontroleerd.

De Kaapse Bossen ontdekken met je hond?

Ga naar het hondenlosloopgebied bij Theehuis Helenaheuvel. Of wandel samen de wandelroute Kaapse Bossen, deze route loopt deels door het hondenlosloopgebied.

 

Manita
Manita Brunekreef