Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heideherstel op de heide Helenaheuvel

20 november 2023 | Moor Shachar

In november 2023 voert Natuurmonumenten herstelwerkzaamheden uit op de heide bij Chalet Helenaheuvel in de Kaapse Bossen bij Doorn. Het werk start op maandag 20 november en duurt naar verwachting twee weken. I

Heide bij Helenaheuvel

In november 2023 voert Natuurmonumenten herstelwerkzaamheden uit op de heide bij Chalet Helenaheuvel in de Kaapse Bossen bij Doorn. Het werk start op maandag 20 november en duurt naar verwachting twee weken. In deze periode kunnen de werkzaamheden de rust in het bos verstoren. De wandelpaden in het bos blijven toegankelijk, maar kunnen deels omgeleid zijn. Volg de rode pijlen voor de juiste tijdelijke route. In het weekend staat het werk stil.



Ruimte voor heide

Onderaan de Helenaheuvel ligt een klein heidegebied met stuifzand. Het heidegebied is in de loop der jaren steeds kleiner geworden en verdrongen door een berkenbos. Om de oorspronkelijke heide te herstellen, verwijdert Natuurmonumenten het jonge bos tot aan de oude bosrand. Ook wordt de voedselrijke toplaag van de bosbodem weggehaald, zodat de oude zandgrond weer aan de oppervlakte komt waarop de heide kan terug groeien.



Groter leefgebied voor dieren

De nodige ingrepen vergroten niet alleen het heidegebied, maar ook het leefgebied van dieren die hiervan afhankelijk zijn. Reptielen als de zandhagedis, levendbarende hagedis, hazelworm en adder krijgen letterlijk meer ruimte. Ook vlinders en insecten, zoals de blauwvleugelsprinkhaan, het schavertje en het zoemertje profiteren van meer heide.

Antwoorden op veelgestelde vragen zijn hier terug te vinden. 

Moor Shachar